Wychowankowie Centrum Frassati w ubiegłym tygodniu obchodzili kolejny już „dzień zdrowia”, a konkretnie – „Dzień Arbuza”. Dni te organizowane są aby zaszczepić w dzieciach zdrowe nawyki żywieniowe i oczywiście ubogacić ich dietę. Wszyscy bardzo chętnie częstują się owocowymi przekąskami i deserami. Naturalna, witaminowa słodycz i soczystość nie tylko wpływa na prawidlowy rozwój ale także na dobre nastroje. Działania promujące zdrowie są realizowane dzięki akcji „Żółty Talerz”.

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. A. Krawiec