Bataty, a prościej „słodkie ziemniaki” były bohaterami poniedziałkowych zajęć w naszym Centrum (24.09.2018). Wychowankowie mieli różne pomysły na to warzywo, ale głównie kojarzyło im się z wielką marchewką. Zaskoczeniem wielu był batat serwowany w postaci pysznych i zdrowych frytek z piekarnika. Dzięki akcji „Żółty talerz” dzieci i młodzież wzbogacają swoją dietę o zdrowe produkty. 

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. A. Krawiec, S. Hebel, K. Więckowska