W przeddzień Sylwestra, tj. w sobotę 30 grudnia 2017 roku grupa seniorów z projektu „Kierunek: samodzielność” współfinansowanego ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych wybrała się na koncert pt. „Francuska noc” do Opery Bałtyckiej. Było to wydarzenie niezwykłe! Podczas trwania widowiska usłyszeć można było najpiękniejsze i najpopularniejsze melodie z oper, operetek czy musicali w wykonaniu znakomitych artystów: solistów oraz zespołów chóru i orkiestry Opery Bałtyckiej. Na scenie nie zabrakło również zespołu baletu, który wprowadził słuchaczy w taneczny, sylwestrowy nastrój. Słuchacze zostali przeniesieni do magicznych uliczek Paryża za pomocą kompozycji francuskich muzyków takich jak CH. Gounod czy G. Bizet oraz wykonywanych w języku francuskim znanych przebojów: Ch. Aznavour –Touslesvisages de l’amour, G. Ferrio – Parole, parole czy miezapomniane Non, je neregretterien repertuaru Edith Piaf. Koncert poprowadził satyryk – pan Andrzej Poniedzielski, który podjął słuchaczy uroczym żartem – lekką i zabawną historią o miłości, która znakomicie wplotła się w treść i nastrój wydarzenia – święto muzyki francuskiej, a zarazem koniec roku i powitanie nowego.

Lampka szampana i życzenia dyrektora opery– Pana Warcisława Kunca, podkreśliły sylwestrowy charakter wydarzenia. Będziemy ten koncert wspominać przez cały następny rok!

Tekst i zdjęcia: Anna Brych