W dniu 28 stycznia 2010 pacjenci, podopieczni i goście Centrum Pomocowego Caritas w Gdyni zostali zaproszeni na foto-wyprawę po miejscach świętych znajdujących się w Jordanii Biblijnej.

Naszym przewodnikiem był Pan Wojciech Woźniak, zaprzyjaźniony z nami, znakomity pilot wycieczek i znawca kultury, obyczajów i historii Bliskiego Wschodu, Afryki i Azji. Tym razem szlak prowadził do Jordanii. Kraina ta od wieków do czasów obecnych jest miejscem styku wielu kultur, religii i narodów. W naszej podróży najbardziej interesowało nas to miejsce jako kolebka chrześcijaństwa, chociaż było też miejscem zdarzeń dużo wcześniejszych, o których możemy przeczytać  w Starym Testamencie. Między innymi, miał tu ,nad potokiem Jabok  ,swój początek naród izraelski po walce Jakuba z Aniołem. Tędy też wiodła droga Mojżesza po pustkowiach i pustyniach ,aż do kresu na górze Nebo. Na początku naszej ery Jordania była prowincją Cesarstwa Rzymskiego, które panowało nad całym ówcześnie znanym światem i zajmowało powierzchnię 2 milionów i 400 tysięcy kilometrów kwadratowych. Jordania była też ziemią ,po której wędrował Jezus Chrystus głosząc wiarę w Jednego Boga i dokonując cudów. Tutaj w Betanii został ochrzczony przez Jana Chrzciciela, w Godorze dokonał pierwszych egzorcyzmów. Każde miasteczko na tej ziemi mogło być świadkiem jego kroków. W Jordanii znajduje się również mnóstwo zabytków. Nas zachwyciła stolica Nubijczyków, wykuta w różowym kamieniu Petra  oraz najstarsza  mapa ówczesnego świata wykonana w mozaice, znajdująca się kościele św. Jerzego w Madabie. Dzięki interesującym zdjęciom i fascynującym opowieściom  wspólna wyprawa podobała się wszystkim jej uczestnikom .Z naszym gościem Panem Wojciechem Woźniakiem pożegnaliśmy się w nadziei na kolejną podróż w biblijne miejsca.

Serdecznie dziękujemy jemu oraz Panu Henrykowi Hałasowi który w ramach działań wolontariatu pomógł zorganizować spotkanie.