Tegoroczne ferie były dla nas wszystkich okazją do zdobycia nowych doświadczeń. Rozpoczęliśmy je Feriową Ligą Zadaniową, podczas której podopieczni świetlicy mogli świetnie się bawić a przy tym rozwijać swoje zdolności w zakresie różnych dziedzin. Czas umknął nam bardzo szybko. Mieliśmy też okazję do szukania zimy, a kiedy mróz otulił nas podczas zimowych spacerów, siadaliśmy przy wspólnych Quizach by razem z rodziną brać udział we wspólnej zabawie.

Wystartowaliśmy już Sylwestra! Każdy otrzymał mapę świata, na której zaobserwować można było czasowe różnice i w ten sposób dowiedzieć się, o której godzinie czasu polskiego Nowy Rok zawitał do poszczególnych państw na świecie.

Drugiego dnia pracowaliśmy artystycznie tworząc plakaty, na których za pomocą powycinanych z ziemniaków kształtów odbijaliśmy pieczątkami najróżniejsze obrazki.

Trzeci dzień był dla Kasztanów okazją do uraczenia swoich bliski pysznym deserem złożonym z galaretek, owoców, biszkoptów i bitej śmietany. Wielu z naszych podopiecznych pierwszy raz stawiło czoła kulinarnym wyzwaniom – jak efekty? Sami zobaczcie! 🙂

Przy okazji zadania czwartego, mogliśmy się nauczyć adresowania koperty Postanowiliśmy docenić bohaterskie dla naszej historii dokonania Wojennych Kombatantów, dlatego wysłaliśmy do nich pocztówki z podziękowaniem za to, czego dokonali dla naszej ojczyzny. Zadanie to cieszyło się dużym zaangażowaniem ze strony Kasztanów.

Z okazji obchodzonego Dnia Dziwaka, nauczyliśmy się rysować dziwne potworki, które następnie zostały bohaterami ciekawych komiksów. Puściliśmy wodze fantazji – a oto efekty…

Dzień Ligi Ochrony Przyrody to czas, w którym staramy się szczególnie pamiętać o otaczającej nas naturze. Odpowiadając na potrzeby środowiska zadbaliśmy o jednych z jego najmniejszych przedstawicieli – ptaki. Z pustych butelek po napojach, sznurka i ziarna zbudowaliśmy karmniki, które zawisły na okolicznych drzewach tworząc zimą smaczną przystań dla gilów, sikorek i wróbli.

W następnym zadaniu pracowaliśmy nad umiejętnością planowania czasu, a także wcieliliśmy się odrobinę w rolę fotoreporterów. Każdy miał za zadanie przygotować fotoreportaż ze swojego dnia.

Tuż na początku nowego tygodnia, skupiliśmy się na metodach radzenia sobie ze stresem. Wiemy już, że skupienie się na jednej czynności relaksującej pozwala uwolnić negatywne myślenie. Wspólnie więc zabraliśmy się za wypełnianie różnymi kolorami kolorowanek antystresowych.

Trzynasty dzień miesiąca nie jest pechowy dla żadnego Kasztana! Dzień rozpoczęliśmy od zapoznania się z naszym sekretnym  i tradycyjnym przepisem na babeczki a kiedy dotarł do wszystkich odbiorców przystąpiliśmy do działania. Oto nasze smakowite efekty… 🙂

Z okazji Dnia Logiki, mieliśmy okazję do odkurzenia swoich szarych komórek. Wytężaliśmy umysł podczas rozwiązywania zagadek logicznych. Okazało się, że ważne w życiu jest patrzenie poza schematami, które często stanowiło klucz do rozwiązania danej zagadki.

Z wytrenowanym umysłem z łatwością weszliśmy w rolę reżyserów. Każdy miał okazję do puszczenia wodzy wyobraźni i stworzenia własnego scenariusza do gry Story Cubes. Jesteście ciekawi efektów? Byli z nami spadochroniarze, rajdowi kierowcy i wielu innych zaskakujących bohaterów! 🙂

Feriowa Liga Zadniowa zakończyła się wyłonieniem najaktywniejszych zwycięzców, a wszyscy uczestnicy na zakończenie cyklu zadań przygotowali w weekend smaczne naleśniki z syropem klonowym.

Kto ma ochotę bliżej wnikliwiej się tematom przyjrzeć zapraszamy na  nasz profil na Facebook.

-Kasztany-

Fot. M.P.; A.Sz-G; M.K.

Działalność placówki sfinansowano ze środków Miasta Gdańska.