22 stycznia Szkolne Koło Caritas przy V Liceum Ogólnokształcącym udało się z wizytą do Centrum Pomocowego im. Jana Pawła II, na ulicy Fromborskiej. Tym razem była to wizyta wyjątkowa, bo związana z dwoma bardzo ważnymi uroczystościami. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku złożyliśmy najserdeczniejsze życzenia wszystkimmieszkańcom oraz wręczyliśmy własnoręcznie zrobione kartki. Ich wykonywanie wspominamy bardzo mile, ponieważ cieszyliśmy się na myśl, że możemy sprawić radość oraz dlatego, że znów mogliśmy poczuć się jak za dawnych lat.
21 i 22 stycznia to również święto wszystkich babć i dziadków. Z tej okazji uczniowie V Liceum, zarówno wolontariusze, jak i ci spoza szkolnego koła, wystawili sztukę pod tytułem „Faust”. Mamy nadzieję, że ten
mały prezent z okazji tych wyjątkowych dni spodobał się naszym „przyszywanym” babciom i dziadkom, a wszystko na to wskazuje, gdyż oklaskom nie było końca. Z niecierpliwością czekamy na następne wspólne wyjście, a tymczasem kontynuujemy regularne odwiedzanie zaprzyjaźnionego Centrum.

Piotr – przewodniczący SKC przy V Liceum Ogólnokształcącym w Gdańsku