Niesamowitym zaskoczeniem dla naszego hospicjum był telefon od Jerzego Jankowskiego z informacją o wsparciu, jakiego chce udzielić Artem Furman laureat X-Factor 4 edycji. Pragnieniem muzyka było przekazanie darowizn zebranych w trakcie koncertu na Placu Przyjaciół Sopotu, który odbył się we wtorek 10 czerwca br. Artem takim występem pragnął podziękować Sopocianom za ciepłe przyjęcie jego wielokrotnego muzykowania na „Monciaku” oraz wsparcie i głosy, jakie otrzymał podczas X-Faktora.

Ok. godz. 18.00 rozpoczęło się miłe i radosne spotkanie muzyka z Sopocianami oraz turystami. „Dzisiaj Gram dla Hospicjum im. Św. Józefa” – ta informacja, którą można było przeczytać na towarzyszącym artyście plakacie, wzbudzała podziw, szacunek i ujmowała za serce wszystkich słuchających.

Jesteśmy bardzo wdzięczni Artemowi za otwartość i wrażliwość serca, radość, którą wnosi swoim talentem w życie innych ludzi oraz za ten szczególny dar będący miła niespodzianką i gestem wobec osób zmagających się z chorobą nowotworową. Każdy taki dar pomaga nam w zapewnieniu lepszej opieki osobom cierpiącym, jak i ich najbliższym.

Jerzemu Jankowskiemu, który wspiera i pomaga artyście w realizacji jego zamiarów i planów dziękujemy za współrealizację tego pomysłu i zaskakującą niespodziankę  oraz za otwartość serca i życzliwość. Artemowi dziękując za miły dar wspierana nas swoim talentem, życzymy nieustannego ciepłego uśmiechu, dalszych sukcesów, wielu wspierających i życzliwych mu osób oraz pomyślnej realizacji planów życiowych.

Artem: Hallelujah

Artem: Niepokonani

Artem: Tears in heaven

Artem Furman ma 23 lata i pochodzi z Ukrainy. W młodości uczył się gry na skrzypach oraz gry na pianinie. Dzięki portalowi Youtube nauczył się również gry na gitarze. Następnie zgromadził coverowy repertuar i zaczął występować w różnych miejscach. Między innym dał się poznać Sopocianom grając na sopockim „Monciaku”. Ważnymi osiągnięciami Artema były wystąpienia jako support przed zespołami Zakopower i Oddział Zamknięty oraz autorski koncert na rynku w Rzeszowie. Muzyczne inspiracje Artema to przede wszystkim pop i rock.