Tydzień Miłosierdzia Bożego to wyjątkowy czas budzenia w innych zapału charytatywnego i rozwijania „wyobraźni miłosierdzia”.
Jest to czas modlitwy i refleksji, a także wspaniała okazja, by zastanawiać się jak wiarę przekładać na konkretne czyny. Przed laty przypominał nam ks. Jan Twardowski, że „kochamy wciąż za mało i stale za późno”. A zatem „śpieszmy się kochać ludzi”, bo miłość bliźniego nie cierpi zwłoki, wręcz przeciwnie „miłość Chrystusa przynagla nas” (2 Kor 5, 14).
W tym roku z okazji Tygodnia Miłosierdzia Bożego w Świetlicy Słlneczne Wzgórze przygotowaliśmy coś dla innych dzieci. Były to zajęcia edukacyjne – Quiz tematyczny na temat życia Świętego Jana Pawła II. Była to wspaniała okazja do uczczenia Kanonizacji czyli uroczystości religijnej podczas której błogosławiaony Jan Paweł II został ogłoszony Świętym Kościoła Katolickiego. Naszymi gośćmi byłi uczniowie klasy IV ze Szkoły Podstawowej nr. 40 w Gdańsku.. Quiz był egzaminem z wiedzy o Świetym Janie Pawle II, ale nie tylko trzeba było również wykazac się szybkością , refleksem i jeszcze mieć szczęście w losowaniu pytań. Śmiechu było co niemiara, pytania niby proste a jednak niektórym sprawiały trudności. Niestety remisu nie było, wygrała grupa druga. Ale jak to u nas, nie ma przegranych, wszystkie dzieci zostały nagrodzone słodkimi nagrodami za uczestnictwo, zabawę oraz ich uśmiech na twarzy. Na koniec dziękujemy Dyrekcji Szkoły za pozwolenie przeprowadzenia zajęć podczas zajęć szkolnych oraz Ks Pawłowi .za przyjście z klasą do nas i włączenie się do wspólnej zabawy.