„Dzień Marchewki”? O co chodzi? Otóż, o nas! Rzecz ma się naszego zdrowia! „Dzień Marchewki” to jeden ze sposobów promowania zdrowego żywienia w ramach programu Żołty Talerz. Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi.

W Centum Frassati już najmłodsze dzieciaki wykazały się entuzjazmem i kreatywnością, nie tylko manualną ale także w momencie sięgania po zdrowe przekąski. Starsi wychowankowie zorganizowali konkurs na obieranie marchewek. Kto szybciej? Kto dokładniej? Zadanie okazało się trudniejsze niż się spodziewali, ale za to zakończone sukcesem. Ich również nie trzeba było zachęcać do kosztowania tego tak znanego i lubianego warzywa. „Dzień Marchewki” spotkał się z pozytywnym odbiorem podopiecznych, przyniósł wiele radości, emocji a przede wszystkim wzmocnił dobre nawyki żywieniowe.

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty:zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie
Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Zdjęcia: Viktoria