8 marca to naprawdę wyjątkowy dzień! To „Dzień kobiecości” – i tego, co ona oznacza: wrażliwości, piękna, delikatności i… miłości. Bo czym byłaby miłość bez kobiet właśnie!

W Centrum Pomocowym Caritas im. Jana Pawła II ten dzień należał zdecydowanie do płci pięknej. Już od rana słychać było wielkie poruszenie! Wszystkie Panie mogły porozpieszczać swoje dłonie: był czas na maseczki pachnące kawą oraz manicure. Nie zabrakło też uczty dla podniebienia, w postaci pysznego sernika. Radości tego wyjątkowego dnia dopełnił nam wyjątkowy gość: Mirosław Duda – muzyk z bogatym doświadczeniem, koncertujący zarówno w kraju jak i zagranicą. Choć bywa u nas rzadko, oczekujemy go zawsze z niecierpliwością, gdyż darzymy go wielkim uznaniem i cenimy za wyjątkową wrażliwość muzyczną. Jego bogaty repertuar obejmuje muzykę jazzową, filmową, słynne walce i tanga, szlagiery muzyki popularnej z lat 70-tych i wiele innych utworów. Tego „pięknego, kobiecego dnia” wprowadził nas w świat muzyki, która w wielu z nas przywołuje sentymentalne wspomnienia i uśmiech na twarzy, bo kobieta najpiękniejsza jest wtedy, kiedy się uśmiecha!

W tym wyjątkowym dniu postanowiłam od serca życzyć wszystkim Mieszkankom, Koleżankom, Wolontariuszkom: bądźcie zupełnie takie, jakie chcecie być. Bądźcie skromne i powściągliwe, jeśli dobrze się w tym czujecie. Bądźcie kolorowe i noście krótkie sukienki, jeśli to Wasz ulubiony styl. Pracujcie lub zajmujcie się domem, poślubiajcie tych, których kochacie, żyjcie z nimi na szczęście i słowo. Ale najważniejsze, niech Wasza własna kobiecość będzie Waszą supermocą, a każda inna kobiecość będzie inspiracją. Bądźcie wolne, zdrowe i bezpieczne. Dobre dla siebie nawzajem.

Drogie Panie – niezależnie od wieku i wagi – bądźmy sobą, bądźmy aktywne, spełniajmy swoje marzenia. Wtedy będziemy naprawdę kobiece i piękne.