Dnia 21 stycznia 2013r., członkowie Parafialnego Zespołu Caritas oraz z Szkolnego Koła Caritas wraz z opiekunem, ks. Mateuszem Koszałka z parafii pw. Szymona i  Judy Tadeusz w Chwaszczynie w ramach projektu „Razem możemy więcej” udali się do domu opieki „Przystań” w Chwaszczynie na spotkanie z okazji dnia Babci i Dziadka. Zorganizowaliśmy poczęstunek z domowymi ciastami i owocami. Młodzi wolontariusze odegrali scenkę pt. „Jak to dziadek poznał babcię”.

Dziadkowie przy kawie bardzo miło spędzili czas i byli bardzo zadowoleni. Po przedstawieniu część wolontariuszy rozeszła się po pokojach i odwiedziła leżących już dziadków, częstowała ich ciastem i słuchała ich opowieści. Ponadto chwile te zostały uwiecznione na zdjęciach, które umieszczono w ramkach i pozostawiono pensjonariuszom na pamiątkę. Następnie odbyło się wspólne śpiewanie kolęd i piosenek biesiadnych.

Było to bardzo miłe spotkanie, a na twarzach wielu z dziadków pojawił się uśmiech. Podzielili się oni również z nami swoimi przeżyciami z młodych lat. My także wspaniale spędziliśmy czas i na pewno odwiedzimy ich ponownie w najbliższym czasie, gdyż poczuliśmy iż Ci ludzie potrzebują takich spotkań i rozmowy z młodymi. Wszystko to wpłynęło na to iż zgodnie uważamy, że dla takich chwil warto żyć.