My, Kasztany was witamy,

Raport krótki tutaj mamy

Za 2017 podziękowania składamy:

To był dla nas bardzo łaskawy i dobry rok. Tak wiele udało nam się zrealizować, osiągnąć i zobaczyć. W rok weszliśmy bardzo zdrowo, realizując program Żółty Talerz, dzięki, któremu poznajemy warzywa i owoce, nie tylko od strony smakowej i wizualnej ale i znamy też ich właściwości, zalety a nawet przepisy na potrawy z nimi. W minionym roku, ferie były zaraz na jego początku, a przecież to nasz ulubiony czas (nie wliczając wakacji), więc ochoczo uczestniczyliśmy w zajęciach na naszej świetlicy, a działo się bardzo wiele, każdy kto na bieżąco nas śledzi doskonale wie ile nasze Ciocie zapewniają nam atrakcji. Oczywiście oprócz zabaw mamy też zajęcia z psychologiem, które pozwalają nam lepiej poznać samych siebie, a raz  w tygodniu zajęcia z arteterapii, czyli terapie przez sztukę, tworzyliśmy różne cuda, dla siebie czy dla rodziców. Zrealizowaliśmy też wiele projektów i akcji, które pozwoliły nam się rozwinąć, na przykład takich jak AFLATOUN, czy projekty w ramach Młodzieżowego Funduszu, projekt profilaktyczny „Wypoczywam i bawię się bezpiecznie”. Razem z pierwszymi promieniami wiosennego słońca, zaczęły się gry terenowe tak bardzo uwielbiane przez nas. Wiosna to też Akcja Pola Nadziei, dla hospicjum, w której co roku bierzemy udział, to święta Wielkiej Nocy, które i nas skłaniają do refleksji, ale i do radości, że życie jednak zwycięża. W kwietniu odbyła się kolejna już edycja Kasztanowego Mam Talent, w którym razem z nami wzięły udział zaprzyjaźnione nam świetlice, bo my uwielbiamy zdrową realizacje, ale w gronie przyjaciół jest ona jeszcze lepsza. 2017 mamy nadzieje będzie też początkiem naszej nowej tradycji, jaką będą obchody DNIA KASZTANA. Przez cały rok dbaliśmy o nasze relacje z rodzicami, dzięki naszym Ciociom, które nam to pięknie umożliwiały. Wakacje spędziliśmy w cudownych górach opawskich, ucząc się odpowiedzialność za siebie, za swoje decyzje i czyny. Z przyjście września, wróciliśmy w mury naszej świetlicy, ciut starsi ale i trochę mądrzejsi z czystymi głowami, ciekawi nowego. A nowe oczywiście przychodzi codziennie, a my otwarcie je przyjmujemy, bo wiemy, że warto.

Ale! Nie byłoby tego wszystkiego, nie byłoby społeczności Kasztanów gdyby nie wsparcie ze strony:

Księdzu Dyrektorowi Januszowi Steć – dzięki, któremu placówka w ogóle może istnieć, w końcu to on wyraża zgodę na nasze inicjatywy;

Księdza Proboszcza Henryka Kilaczyńskiego – który niezmiennie od lat gości nas na terenie swojej parafii i wciąż jest pełen cierpliwości do kasztanowych harców;

Rady Dzielnicy Orunia – Św.Wojciech – Lipce, bo w końcu na tym terenie działamy, i gdyby nie ich pomoc, byłoby nam znacznie trudniej;

Pani Teresie Karpiej z Towarzystwa Przyjaciół Sportu oraz Pani Monice Stankovic z firmy Thomson Reuters za okazane nam serce i pomoc, bo przecież jak mawiał Jan Paweł II „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest i nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi”.

Z tego „miejsca” chcemy też życzyć wszystkim razem i każdemu z osobna, samych pomyślności w Nowym 2018 Roku, niech będzie dla Was dobry, łaskawy, pełen ciepła i radości. (Sobie samym też oczywiście tego życzymy.)

W raku 2017 realizowaliśmy w naszej Świetlicy projekty:

Moje Miejsce – Świetlica „Pod Kasztanem” współfinansowany przez Gminę Miasta Gdańska

„Wakacje Świetliczaków” współfinansowany przez Gminę Miasta Gdańska, Wojewodę Pomorskiego

„Wypoczywam i bawię się bezpieczne – współfinansowany przez Wojewodę Pomorskiego

„Razem po siłę” – finansowany przez Gminę Miasta Gdańska

„By było nam lepiej” – finansowany przez Gminę Miasta Gdańska

Niezmiennie pełne wdzięczności i radości, Kasztany.

P.S. Jakby ktoś był ciekaw naszych aktywność w 2018 roku, zapraszamy na naszego fanpage’a, tam wszystko, zawsze na bieżąco.