Ostatnie dwa weekendy w Warzenku należały do świetlic żukowskich! Najpierw – w piątek 13 kwietnia – do naszego ośrodka kolonijnego zjechały dzieci z Borkowa, Glincza, Łapina, Pępowa, Przyjaźni, Skrzeszewa i Widlina, a tydzień później – zawitały tam grupy z Banina, Chwaszczyna, Leźna, Niestępowa, Sulmina i Żukowa. Podczas dwudniowego pobytu uczestnicy mieli okazję m.in. obejrzeć występ zespołu pieśni i tańca „Bazuny” z Żukowa, spróbować gry na tradycyjnych instrumentach kaszubskich, a także wziąć udział w warsztatach rzeźbiarskich, tanecznych, hafciarskich oraz kulinarnych. Oj działo się! Na zakończenie odbyła się prezentacja wykonanych prac i zdobytych umiejętności.

Jak na pobyt w Warzenku przystało nie mogło obyć się bez dyskoteki! Serdecznie dziękujemy naszym „didżejom” – Nikicie i Karolinie – którzy zadbali o to, by wszyscy dobrze się bawili.

Szczególne podziękowania składamy firmie Wienerberger, która podarowała nam glinę do organizacji warsztatów rzeźbiarskich. Zajęcia sprawiły dzieciom mnóstwo radości, a kreatywność i swoboda artystyczna małych twórców zaskoczyła nawet instruktora prowadzącego zajęcia.

Zorganizowany w Warzenku festyn weekendowy to element całorocznego programu pracy zatytułowanego „Mój region w barwach, dźwiękach i smakach”, realizowanego w świetlicach Caritas we współpracy z Urzędem Gminy Żukowo.