W dniu 08 lipca 2015 roku po porannej Mszy św. 53 dzieci z Parafii Matki Boskiej Królowej Polski w Łebnie udały się na wycieczkę do Torunia. Wyjazd zorganizowany został przez członków Parafialnego Zespołu Caritas dzięki wsparciu otrzymanemu ze środków gminy Szemud.

Pierwszym przystankiem był teren Radia Maryja i TV TRWAM. W kaplicy dowiedzieliśmy się o powstaniu radia i TV TRWAM, audycjach nadawanych dla dzieci i dorosłych. Następnie podziwialiśmy piękną kaplicę Matki Boskiej Fatimskiej z licznymi i pięknymi wotami, skąd nadawany jest Różaniec w  Radiu Maryja i TV TRWAM. Następnie p.przewodnik pięknie i barwnie opowiadała nam o  powstaniu Torunia, Krzywej Wieży, pozostałości murów obronnych. Zwiedzaliśmy Dom Kopernika, w którym w roku 1473  urodził się Mikołaj Kopernik. Był wybitnym astronomem, matematykiem, ekonomistą, lekarzem i duchownym. Dzieło jego życia „O obrotach ciał niebieskich” znajduje się w pracowni uczonego. Katedra św. Jana  jest olbrzymią  budowlą, w której znajduje się Chrzcielnica Kopernikowska. Na Rynku Staromiejskim podziwialiśmy Pomnik Kopernika, zewnętrznie Ratusz, Kamienicę pod Gwiazdą, Dwór Artusa. Pobyt w Planetarium to była niezapomniana kosmiczna przygoda. Najsłynnieszym produktem Torunia są pierniki toruńskie. Z wypiekiem tych aromatycznych ciastek zapoznaliśmy się w Żywym Muzeum Piernika. Dzieci uczestniczyły w przygotowaniu ciasta, do którego używa się najwyższej jakości mąki pszennej i żytniej, przypraw: jak imbir, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa oraz wyjątkowy w smaku miód. Wielką frajdą dla dzieci było wałkowanie ciasta i wyciskanie w specjalnych drewnianych foremkach o kształtach serc, herbów podków, herbów, rycerzy, karet, zaś najsłynniejszą jest forma katarzynki. Po upieczeniu  przygotowanych przez dzieci pierników – wielką niespodzianką było obdarowanie każdego dziecka wytworzonym przez siebie piernika. Zwyczaj obdarowywania znakomitych gości piernikami praktykuje się od średniowiecza. Papież Jan Paweł II otrzymał piernik w kształcie układu heliocentrycznego.  Pogoda dopisała, więc pełni radości i wrażeń  dzieci serdecznie dziękują Wójtowi Gminy Szemud  za otrzymane dofinansowanie wycieczki.