„Nie miłujmy słowem, ale czynem”- słowa papieża Franiszka były dla nas inspiracją, aby z okazji Światowego Dnia Ubogich, zoorganizować wyjątkową akcję.

Symbolem naszej akcji jest ludzka dłoń, która kojarzy się z chęcią pomagania drugiemu człowiekowi i wyrażaniem pomocy. Przygotowaliśmy papierowe szablony dłoni naszych podopiecznych i wraz z cytatami z Pisma Świętego, umieściliśmy je na specjalnie stworzonych kartach. Jednocześnie, udało nam się dotrzeć do kilku rodzin wielodzietnych z naszej parafii. Postanowiliśmy, przy pomocy naszego katechety- ks.Jarka, wręczyć je rodzinom potrzebującym.  Dodatkowo dołączyliśmy także kilka produktów spożywczych i odzieży, którą otrzymaliśmy od naszych darczyńców. W akcję włączona była cała społeczność naszej plaćówki. Miejmy nadzieję, że radość, jaką sprawiło nam jej przygotowanie, pomnoży się i docierając do wielu osób, spodowuje uśmiech na ich twarzach!

Tekst: Magdalena Jurkowska

Zdjęcia: Beata Kozłowska