W czwartek (25 czerwca) na Fromborskiej zrobiło się tłoczno i wesoło. W naszym ogrodzie zgromadzili się sąsiedzi: bliżsi i dalsi, młodsi i starsi. Dlaczego? Dlatego, że nasze Centrum zorganizowało Gdańskie Dni Sąsiadów. A co to takiego?

Idea narodziła się we Francji w 1999 roku. Członkowie Europejskiej Federacji Solidarności Lokalnej zauważyli, że ludzie coraz częściej oddalają się od siebie, więzi społeczne rozluźniają się. Sąsiedzkie święto miało to zmienić i pomóc nam zbliżyć się do siebie. Pomysł okazał się sukcesem- od 2004 roku święto obchodzone jest w całej Europie i z roku na rok rozprzestrzenia się po świecie. Do Gdańska idea sąsiedzkiego święta dotarła w 2006 roku. Jako pierwsza spotkanie z sąsiadami zorganizowała pani Danuta Poczman wraz ze stowarzyszeniem „Stara Oliwa”. Od tego czasu z roku na rok przybywa organizatorów i uczestników Gdańskich Dni Sąsiadów. Gdańskie Dni Sąsiadów są koordynowane przez Instytut Kultury Miejskiej, Urząd Miejski w Gdańsku, Fundację „Wspólnota Gdańska” i Straż Miejską w Gdańsku.

W tym roku do tej wspaniałej inicjatywy przyłączyło się również nasze Centrum. Spotkanie było zorganizowane w ramach realizowanego projektu „Samodzielni- Sprawni II”, finansowanego przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Głównym celem wydarzenia było zaproponowanie mieszkańcom Domu Pomocy Społecznej alternatywnej do biernego siedzenia w pokoju formy spędzania czasu wolnego oraz integracja uczestników biorących udział w realizowanym zadaniu ze środowiskiem lokalnym.

Wszystko zaczęło się przez prosty gest – zaproszenie sąsiadów do wspólnego spotkania. Następnie w czwartkowe przedpołudnie wspólnie zgromadziliśmy się  w ogrodzie: mieszkańcy, pracownicy, osiedlowi sąsiedzi, przedszkolaki oraz przyjezdni goście z Warsztatów Terapii Zajęciowej z Łapina. Przy pięknej muzyce i zabawach na świeżym powietrzu integrowaliśmy się. Nie zabrakło pysznych gofrów, waty cukrowej, ciasta oraz soczystych owoców.  Śpiewy z wolontariuszem Panem Tadeuszem Zydlem cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Dla chcących poznać coś nowego, odbyły się warsztaty dotyczące wyrobów z wikliny papierowej oraz wykonywania bransoletek z taśmy bawełnianej. Najmłodsi uczestnicy – podopieczni Niepublicznego Przedszkola „Stokrotka” z Gdańska spożytkowali swoją energię podczas gier i zabaw sprawnościowych, ale również rysując kredą na chodniku. Nie zabrakło gwarnych rozmów, śmiechów, opowieści z dawnych lat. Pod koniec spotkania posililiśmy się grochówką oraz kiełbaską z grilla. Czas upłynął szybko, w mgnieniu oka minęło 5 h. Pokonując bariery wieku, pochodzenia i inne dzielące nas różnice spędziliśmy cudowny czas w niesamowitym towarzystwie. Czekamy na kolejną integrację J