Czy można udać się w daleką kulinarną podróż bez wychodzenia ze Świetlicy Pod Kasztanem? Czy jednego dnia można odwiedzić kilka odległych zakątków świata? Nam się ta sztuka udała. Jak? Podczas zajęć o zdrowym odżywianiu, które cyklicznie prowadzimy w ramach Programu Żółty Talerz. Z naszego doświadczenia wiemy już, że tego typu zajęcia mogą być ciekawą zabawą pełną nowych wiadomości.

Tego dnia czekało na nas wyzwanie smaku. „O! Zgadywanie smaków! Dawno tego nie było! Ale się nie mogę doczekać” – tak na wiadomość o zadaniu zareagowała Anika. Nie tylko ona cieszyła się z zajęć. Lubimy takie wyzwania. Z niecierpliwością czekaliśmy na swoją kolej. Nie wiedzieliśmy, czy będą to znane nam smaki, czy całkiem nowe, ale ta niepewności jeszcze bardziej nas ciekawiła. Poczuliśmy się niczym uczestnicy MasterChefa Juniora. Opaski na oczach, jurorzy, którzy dopytywali, czy jesteśmy pewni swoich odpowiedzi…A takich odpowiedzi musieliśmy podać 9. Wielkimi niewiadomymi okazały się między innymi awokado, mango oraz papaja. Z nimi mieliśmy najwięcej trudności. Bezbłędnie odgadnęliśmy za to banany i granata. Po konkurencji jury szybko podliczyło punkty i wyłoniło najlepszych detektywów zdrowych smaków. Na zwycięzców czekały drobne upominki i pamiątkowe dyplomy.

Ale to nie był koniec naszych pysznych zajęć. Nie mogło się obyć bez porządnej degustacji. Każdy z nas mógł skomponować własną sałatkę owocową z produktów, które chwilę wcześniej odgadywaliśmy. Dzięki temu przenieśliśmy się na chwilę do dalekich Ameryk, Chin oraz Meksyku, skąd pochodzą składniki naszych sałatek.

Ostatnim zadaniem było odnalezienie par: owoc z pasującym do niego opisem. W tym zadaniu jako grupa byliśmy bezbłędni. Wcześniejsze zajęcia o owocach zostały nam w pamięci, bo z tym zadaniem świetnie poradziliśmy. Dało nam to dużo satysfakcji i pokazało też, że jesteśmy zgraną grupą.

 

Żółty Talerz to największy w Polsce, prywatny program wsparcia systemu żywienia dzieci realizowany przez Kulczyk Foundation. Z programu korzysta ponad 17 500 dzieci w całym kraju. W bieżącym roku szkolnym trafi do nich ponad 3 000 000 ciepłych i zdrowych posiłków w ponad 350 placówkach edukacyjnych. Również w naszych.

 

-Kasztany-

 

Fot. M.P.;K.U.;A.Sz-G.

 

Działalność placówki sfinansowano ze środków Miasta Gdańska