W poniedziałek 30 marca w centrali Caritas Archidiecezji Gdańskiej odbył się niecodzienny pokaz kulinarny. W ramach spotkań z ekspertami branżowymi Panie ze ścieżki gastronomicznej projektu Furtka do nowych możliwości miały okazję zobaczyć, jak w ciekawy i niekonwnecjonalny sposób można przygotować rozmaite kompozcje z owoców. Spotkanie poprowadził Pan Krzystof Ostrowki – doświadczony kucharz na co dzień pracujący w Hotelu Gdynia. Przy użyciu zwykłego noża potrafi wyczarować niezwyłe kompozycje. Na stole znalazły się zarówno tradycyjne polskie owoce, takie jak jabłka czy gruszki, jak i bardziej egzotyczny melon czy ananas. Chociaż najbardziej egzotycznie o tej porze roku wyglądały truskawki. Podczas dwugodzinnego spotkania nasz ekspert dzielił się z Uczestniczkami Furtki swoim doświadczeniem pokazując nie tylko rozmaite sposoby tworzenia dekoracji z owoców, ale udzielając również fachowych porad co do wyboru i zakupu produków. Cały pokaz zakończył się wspólną degustacją przygotowanych dekoracji.