Wzrost zachorowań na nowotwory powoduje, że potrzeby chorych terminalnie są coraz większe – mówili uczestnicy debaty multimedialnej w Sopocie. NFZ pokrywa zaledwie 60% całego budżetu placówek.  Wszyscy obecni na debacie podkreślali, że konieczna jest pomoc osób prywatnych i wsparcie biznesu. Bez tego hospicja nie mogłyby funkcjonować. Podobnie jak bez udziału wolontariuszy.

W czasie debaty prof. Henryk Krawczyk rektor Politechniki Gdańskiej wręczył dyplom tegorocznej absolwentce uczelni, która w ramach pracy inżynierskiej zrealizowała projekt łóżka z podnośnikiem, dla chorych pacjentów Domu Hospicyjnego św. Józefa w Sopocie. To pierwsze tego typu wydarzenie w historii Domu Hospicyjnego Caritas.

Debata: Hospicjum – koniec czy szansa? Człowieczeństwo – Społeczeństwo – Ekonomia jest kolejnym z cyklu spotkań multimedialnych, które zorganizował Dom Hospicyjny św. Józefa w Sopocie. Uczestnikami debaty byli: Hanna Zych-Cisoń – wicemarszałek Województwa Pomorskiego, prof. Monika Lichodziejewska-Niemierko – kierownik Zakładu Medycyny Paliatywnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, dr Aleksandra Modlińska – Kierownik Medyczny w Domu Hospicyjnym św. Józefa w Sopocie, prof. Henryk Krawczyk – rektor Politechniki Gdańskiej, dr Tomasz Zdrojewski – przewodniczący Komitetu Zdrowia Publicznego PAN i Bogusław Baliński – Dyrektor Generalny Impex.

Retransmisja spotkania na antenie Radia Gdańsk w najbliższy piątek o 22:10.

RG