Podróżowanie po Danii, bez wątpienia byłoby nie lada gratką, zwłaszcza dla lubiących wiatr, tajemnicę i precyzję. Mieszkańcy Centrum Pomocowego Caritas im. Jana Pawła II odwiedzili ją wirtualnie dzięki Regionalnemu Ośrodkowi Debaty Międzynarodowej i zaprzyjaźnioną już z naszymi mieszkańcami Panią Agatą Birecką.

Dania przypomina podróż po baśniach Andersena, znanego wszystkim Duńczyka.  Dzięki ogromnej przestrzeni, zwłaszcza tej mentalnej to doskonałe miejsce na odpoczynek. Mimo swej surowości, na pewno nie jest nudna. Warto odwiedzić piękną wyspę lodu- Grenlandię, Wyspy Owcze,  miasto rowerów- Kopenhagę, oraz największy na świecie plac zabaw z legendarnych klocków- Legoland. Mniej znane miejsca to fiordy, lasy i wyspy z pamiątkami po przodkach- Wikingach.

Dania słynie także z przepysznych słodyczy i odmienności kulinarnej. Duńczycy uwielbiają wszelkie owoce morza, homary, kraby, krewetki, kawior oraz śledzie serwowane na różne sposoby, łososie, filety i paluszki rybne. Słynne są także czerwone parówki czy też hot-dogi podawane z sosem – Romoladą, plastrami konserwowych ogórków i posypane prażoną cebulką. Jedyne w swoim rodzaju są duńskie obiady, które w święta trwają całe popołudnia – to prawdziwa uczta smaków, zapachów i kolorów, połączone z celebrowaniem uroków życia, którym towarzyszą spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Tradycyjną przekąską jest śledź marynowany w occie w ziołach i odrobiną cukru, podawany z ciemnym żytnim chlebem posmarowanym masłem, popijany sznapsem – destylowaną wódką z ziemniaków przyprawioną kminkiem albo kolendrą. Na ciepło często serwuje się filety rybne smażone na głębokim oleju, udekorowana cytryną, po czym głównym daniem zazwyczaj są mięsa, po których podaje się sery. Na zakończenie zaś pije się kawę i zajada duńskie słodkości. Ważnym elementem duńskiej kuchni jest piwo. Do najbardziej znanych należą Carlsberg i Tuborg oraz świąteczne piwo produkowane każdego roku w listopadzie – jest ciemniejsze i mocniejsze niż tradycyjny lager i prezentowane jest w uroczysty sposób podobnie jak francuskie beaujolais nouveau.

Dziś Dania to także kraj słynny ze znakomitych projektantów, architektów i inżynierów stosujących nowoczesne rozwiązania, w których troska o środowisko nie przeszkadza dbać o rozwój gospodarki. Znanym przykładem są duńskie wiatraki (podzespoły produkowane są również w Polsce), których wielkie śmigła, czyli wiatrowe turbiny, stały się symbolem dbałości tego kraju o środowisko.

Podsumowując Dania to kraj niemal idealny – państwo prawa, porządku i dobrobytu, w którym żyje się wygodnie, długo i szczęśliwie. Rozległe, piaszczyste plaże nad wybrzeżem Bałtyku, przepiękna przyroda z malowniczymi i łagodnymi wzgórzami, liczne zatoki, fiordy i polodowcowe jeziora, a także czyste powietrze i wrodzona dbałość o środowisko mieszkańców pełnych kultury, nadają temu wyspiarskiemu krajowi niepowtarzalny, bardzo subtelny charakter.

Do zobaczenia na kolejnej Debacie 19 marca!