Poza najważniejszym wydarzeniem, którym była wigilia i choinka na Dolnym Mieście, ostatni czas obfitował w wiele ciekawych wydarzeń. Przede wszystkim odbyły się trzy kolejne spotkanie z rysownikiem komiksów. Zajęcia „Mój komiks” prowadzone przez Pana Bogdana, przybliżyło naszym dzieciom sztukę komiksu. Oczywiście nie odbyły by się bez wsparcia ze strony Pomorskiego Funduszu Młodzieżowego. Kolejnym wydarzeniem w życiu naszej placówki, były zajęcia z Panią Moniką, która tym razem skupiła się na tematyce stresu. Zajęcia przeprowadzone dla dzieci i rodziców pomogły zdefiniować: Czym jest stres? Jak na nas oddziałuje? Jakie są skutki stresu? Jak sobie z nim radzić? Kolejnym ekscytującym momentem dla naszej świetlicy był wyjazd na występ teatru „Pinezka”. Odbył się on w Centrum Wsparcia dla Dzieci i młodzieży im. bł. Piotra Jerzego Frassatiego w Gdańsku. Było dużo śmiechu i wspaniałej zabawy. Pomimo mroźnego wieczoru wszyscy wrócili do domu z rozgrzanymi od śmiechu policzkami. Święta za pasem, a więc trzeba było zadbać o ozdoby świąteczne. Przy okazji festynu „Choinka Na Dolnym Mieście”, wykonaliśmy ekobombki. Zrobione one z kartonów i ozdobione przez dzieci z Klubu Malucha, Starszą Młodzież oraz Dobrą Świetlicę. Nasza świetlicowa choinka również nie pozostała pusta. Uczestnicy zajęć w Centrum Caritas „Na Dolnej” stanęli na wysokości zadania. Wykonywaliśmy łańcuchy, papierowe ozdoby, malowaliśmy bombki i zawieszaliśmy światełka. Wszystko po to by wprowadzić magię świąt do naszego miejsca. Na koniec chcielibyśmy pożyczyć wszystkim zdrowych, wesołych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Oby opiewały w miłość. Oby spełniły się wasze wszystkie marzenia w tym i nadchodzącym 2013 roku. Wszystkiego dobrego od Centrum Caritas „Na Dolnej”.