Dzień 31.05.2022r. (wtorek) był dniem bardzo sentymentalnym dla grup „Anielskiej Krainy” i „Sparty”, ponieważ był to czas pożegnania naszego wolontariusza – pana Marka, który po kilku miesiącach pracy i pomocy wychowawcom wraca z powrotem do swojego rodzinnego kraju. Ostatnie cztery miesiące były dla nas wszystkich okazją nie tylko na poznanie nowej, interesującej osoby, ale też historii i kultury Czech. Pan Marek codziennie pomagał naszym wychowankom w odrabianiu lekcji, dbaniu o wspólną przestrzeń i dobrą zabawę. Pożegnania nie należą do najłatwiejszych, dlatego nasi podopieczni by podziękować za wspólny czas stworzyli pamiątkowy, kolorowy plakat wykazując się swoimi artystycznymi zdolnościami. Zespołowa praca nad niespodzianką przyniosła im wiele radości, a widząc wdzięczny uśmiech Pana Marka wyściskali go na dobre.

Tego dnia świętowaliśmy również urodziny jednej z naszej podopiecznej z grupy „Anielska Kraina” – Moniki. Każde urodziny naszych wychowanków są dla nas ważne i zawsze dbamy by poczuli się tego dnia wyjątkowo. Chcemy by taki dzień na długo zapisał się w ich pamięci i jego wspomnienie zawsze wywoływało szeroki uśmiech na ich twarzy. Po wspólnym i dźwięcznym zaśpiewaniu sto lat wszyscy złożyli jej najserdeczniejsze życzenia, a sama Monika przygotowała nam na koniec słodką niespodziankę częstując każdego z uczestników cukierkami. Moniko, jeszcze raz – sto lat!

Panie Marku – dziękujemy za wspólnie spędzony i czas i życzymy wszystkiego dobrego!

Działania dofinansowano ze środków Miasta Gdańsk.

Fot. J. Nowe, J. Staniszewski