W nocy z dwunastego na trzynastego kwietnia potężny pożar strawił hotel socjalny w Kamieniu Pomorskim, w którym zamieszkiwało 77 osób. Caritas pośpieszyła z pomocą i natychmiast uruchomiła specjalny numer konta, na który można przekazywać wpłaty z dopiskiem Pomagam – Kamień Pomorski. W dniu jutrzejszym Caritas Polska przekaże 50 000 złotych do Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej na pomoc poszkodowanym rodzinom w wyniku tej tragedii. Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej zapewniła osobom poszkodowanym żywność oraz artykuły pierwszej potrzeby (w tym odzież). – We wtorek, 14 kwietnia, zbierze się specjalny sztab kryzysowy, który określi ramy pomocy poszkodowanym – powiedział ks. Maciej Szmuc – dyrektor Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej.

Według dotychczasowych danych straży pożarnej, w pożarze, który wybuchł w poniedziałek po północy, zginęło 21 osób (w tym sześcioro dzieci), a 19 zostało rannych.

Pomóż poszkodowanym w tragedii wysyłając SMS o treści
Pomagam – Kamień Pomorski pod numer 72 902.

Koszt sms-a wynosi 2,44 (z VAT).

Można również wesprzeć poszkodowanych przesyłając ofiary na konto
Caritas Polska z dopiskiem Pomagam – Kamień Pomorski

CARITAS POLSKA
ul. Skwer Kard. Wyszyńskiego 9,
Bank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526

Bank Millenium S.A. 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Caritas Archidiecezji Gdańskiej serdecznie dziękuje tym, którzy włączyli się w pomoc poszkodowanym.