W dniu 5 września 2010 r. Gdynia obchodziła 15 rocznicę uchwalenia pierwszego w Polsce programu współpracy samorządu terytorialnego z organizacjami pozarządowymi. Z tej okazji na placu Grunwaldzkim w Gdyni zorganizowano jarmark organizacji pozarządowych. Nie mogło tam zabraknąć przedstawicieli gdańskiej Caritas. Swoje stoisko przygotowało Centrum Pomocowe Caritas im. Św. Ojca Pio. Pokazywaliśmy prace wykonane przez nasz WTZ, częstowaliśmy samodzielnie przygotowanymi ciastkami, uczyliśmy jak wykonać sobie drobne skórzane ozdoby i galanterię. Stoisko wyróżniało się dzięki fladze Caritas powiewającej wesoło nad ladą i planszy prezentującej zdjęcia z codziennej pracy placówki. Dla odwiedzających przygotowaliśmy też większe atrakcje – pokaz gimnastyki leczniczej kręgosłupa w wykonaniu naszej fizjoterapeutki oraz ochotników a także pokaz pierwszej pomocy przedmedycznej przygotowany przez pielęgniarkę. Można było zatem zobaczyć i nauczyć się czegoś pożytecznego. Nasze stoisko odwiedził także ks. Piotr Brzozowski, wicedyrektor gdańskiej Caritas. Odwiedzający dopisali i nie przegonił ich nawet przedpołudniowy deszcz. Festyn zakończył się wieczorem koncertem Reni Jusis.

Wszystkim odwiedzającym i  wolontariuszom dziękujemy za udział i zapraszamy na kolejne nasze imprezy!