Czerwcowe spotkanie  w Centrum Pomocowym Caritas  na Fromborskiej w ramach cyklu zajęciowego  pt. „Świat dla seniorów” otworzyła podróż po Brazylii – stolicy samby, karnawału oraz dobrej zabawy.

Brazylia – największe terytorialnie i ludnościowo państwo Ameryki Południowej. Zajmuje prawie 50% powierzchni tego kontynentu. Liczy 203 miliony mieszkańców, co stawia Brazylię jako piątą potęgą demograficzną świata.

Stolicą Brazylii jest Brasilia, która spełnia funkcje nie tylko administracyjne, ale także jest znaczącym ośrodkiem naukowym, kulturowym, transportowym i turystycznym. Miasto zostało wybudowane w rekordowym tempie trzech i pół roku. Jest ono symbolem skoku cywilizacyjnego oraz potęgi Brazylii. Architektura stołecznej Brasilii charakteryzuje się modernistycznym stylem –  budynkami ze szkła, marmuru i metalu.

Drugim co, do wielkości miastem Brazylii jest Rio de Janeiro, powszechnie kojarzone z przepięknymi plażami, karnawałem oraz posągiem Chrystusa Odkupiciela. Ten ostatni jest niekwestionowanym symbolem stulecia niepodległego państwa Brazylia.

Brazylia była celem kilku fal emigracji Polaków, począwszy od drugiej połowy XIX wieku do lat 30-tych i bezpośrednio po wojnie. Według różnych źródeł, liczebność Polonii oscyluje w granicach od 800 tys. do 2 mln.  Wiele dużych skupisk polonijnych mieści się w stanie Parana. Mniej liczne grupy znajdują się w stanach Sao Paulo, Rio de Janeiro. Aktualnie,  najważniejszym powodem osiedlania się Polaków w Brazylii są względy rodzinne, czyli mieszane małżeństwa, jednak jest to zjawisko marginalne. Brazylia od lat nie oferuje żadnych ułatwień dla imigrantów. Nie jest też konkurencyjna płacowo dla Europejczyków. Miejscowe media w sensie politycznym nie interesują się Polską. Jednakże w ostatnich trzech latach wydarzenia związane z naszym krajem pojawiły się w brazylijskich mediach częściej niż poprzednio. Dużo uwagi poświęcono katastrofie smoleńskiej, uroczystościom beatyfikacji Jana Pawła II oraz Mistrzostwom Europy w Piłce Nożnej. Polska i Polacy przedstawiani są pozytywnie, jako dobrzy organizatorzy i szybko rozwijająca się gospodarka. Pojawia się duża doza sympatii oraz uznania dla osiągnięć transformacji ostatniego dwudziestolecia.

Kuchnia brazylijska to mieszanka wpływów indiańskich, europejskich i afrykańskich. Typowe dania pojawiające się na brazylijskich stołach to: acarajé – ciasto z fasolnikiem, rozgniecionymi krewetkami,  pomidorami oraz kolendrą, caruru – potrawa z cebuli, krewetek, prażonych orzechów z dodatkiem oleju palmowego, a także Feijoada – czyli gulasz z czarnej lub czerwonej fasoli, mięsa oraz warzyw.

Kolejna ciekawa i daleka podróż za nami i już z niecierpliwością czekamy na kolejną.