W ramach programu Żółty Talerz  finanosowanego ze środków Kulczyk Foundation w kwietniu w naszej świetlicy w Tuchomiu jedliśmy mnóstwo bananów – i to w różnej postaci. I chociaż ulubionym daniem z bananów dla dzieci jest bananowy koktajl to na ostatnich zajęciach dzieci samodzielnie robiły bananowe mussli.  To bardzo prosta potrawa, więc jej przygotowanie nie zajęło wiele czasu. Własny wkład pracy w jej przygotowanie pozwolił maluchom docenić walory smakowe i zdrowotne tego dania. Część dzieci jadło mussli z dużym smakiem biorąc nawet dokładkę, inne – z mniejszym entuzjazmem. Wszystkie natomiast dzięki tym zajęciom potrafią przyrządzić tę potrawę i wymienić jej składniki: płatki owsiane, ziarno słonecznika, rodzynki, pokrojone w plastry banany, cukier waniliowy i mleczko kokosowe. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu! Pycha!