Pod hasłem Druga Młodość, Wolontariusze Caritas zorganizowali zabawę dla seniorów w naszym Domu przy Dolnej.

Większość dotychczasowych działań skierowana była do dzieci. Wolontariusze pierwszy raz zmierzyli się z taką inicjatywą dla seniorów i włożyli w to dużo pracy, pomysłów i serca. Seniorzy nie mieli czasu myśleć o nudzie, tyle było atrakcji. Po kilku słowach wstępu i przywitaniu gości z Dziennego Domu przy ul. Św. Barbary oraz członków rodzin seniorów, zaczęliśmy „z kopyta” – skoczną muzyką i tańcami. Wbrew stereotypom, seniorów do zabawy nie trzeba było zachęcać. Potem była zabawa z balonami, pokaz tańca – krakowiaka, konkurs na najlepszą parę taneczną, który wygrali Pani Ania i Pan Edward z Wigoru na ul. Św. Barbary.

Po części tanecznej można było odetchnąć, słuchając jak pięknie o robieniu kapeluszy wypowiada się nasz gość specjalny – Pani Krysia, która kapeluszową pasją zaraziła się już w dzieciństwie od swojej mamy. Panie własnoręcznie wykonały śliczne kapelusze. Na finał wolontariusze zaplanowali występ zespołu wokalnego – Diakoni Muzycznej „Zwiastun”.

Oby więcej takich akcji.

Działania dofinansowane zostały ze środków Miasta Gdańsk, projekt Fundusz Młodzieżowy stowarzyszenia Morena, a Wolontariusze, którzy przygotowali imprezę, to:

Aleksandra Baumert

Kaja Górska