Karnawał właśnie zbliża się ku końcowi, a my jeszcze mamy w pamięci Bal Charytatywny na rzecz naszego Domu Hospicyjnego. Odbył się on zaledwie tydzień temu, tj. 7 lutego 2015 roku. A co tam się działo! Ponad sto osób bawiło się w Sheraton Hotel Sopot, Conference Center & Spa. Zabawa trwała do rana, ale nie to było najważniejsze… To niesamowite, że w tym miejscu zebrało się tak wiele dobrych serc w tym jednym konkretnym celu – by zebrać fundusze na funkcjonowanie Domu Hospicyjnego Caritas im. św. Józefa z Sopocie.

Gościem Honorowym na naszym balu była Katarzyna Sokołowska, która jeszcze przed wieczornym wydarzeniem odwiedziła nasza placówkę.

O dobrą atmosferę, chociaż inaczej być nie mogło, dbała prowadząca bal Urszula Chincz.

Sam bal stał się wyjątkowym również ze względu na osoby, które włączyły się w pomoc przy przygotowaniu całego przedsięwzięcia. Nasi trójmiejscy artyści projektanci podarowali nam specjalnie przygotowane na tą okazję kreacje, które brały udział w licytacji. Do grona tego należą: Michał Starost, jeden z czołowych i najbardziej wszechstronnych polskich projektantów, który na co dzień wraz z Aleksandrą Mątkiewicz i Katarzyną Kmiecik tworzy koncept modowy UFUFU, a ponadto Magdalena Arłukiewicz (Galeria Swetra), Patrycja Kowalczyk (Fabryka Sukienek), Irina Panicheva, Katarzyna Nadarzyńska, Anna Leszkiewicz  (Shumik100%), Katarzyna Ambroziak (Ambris – Atelier Stylu i Wizażu), Dorota Kruchnicka (Keyce), Ola Romanowska i Katarzyna Rajczyk-Bauć z Kobiety OK, Marcelina Rozmus (Mana Mana), Joanna Weyna (Pudu), Martyna Lipińska (Manitic), Beata Kołodziejska (Misstery), Karina Dąbrowska (Love&White) oraz Sabina Wendk (Moda&Styl). A wszystkie kreacje były prezentowane przez modelki z MalvaModels.

O to, aby goście dobrze się bawili zadbał zespół Cocktail, a w międzyczasie swoje występy dzięki, wsparciu Grupy360, zaprezentowały zespoły Samba Fever oraz Kipi Samba.

Poza kreacjami na aukcji można było zlicytować m.in. biżuterię, obraz, przedwojenną sopocką pocztówkę, bursztynową batutę  oraz piłki z podpisami sportowców. W ostatniej dziedzinie największym powodzeniem cieszyły się piłka do koszykówki z autografem Marcina Gortata oraz piłka do siatkówki z autografami Mistrzów Świata 2014.

Dochód uzyskany z całego przedsięwzięcia to 54 180 zł. Z całego serca bardzo dziękujemy za tą ofiarność. Suma ta zostanie przekazana na bieżące potrzeby  Domu Hospicyjnego Caritas im. św. Józefa w Sopocie.

W imieniu wszystkich pacjentów oraz całego zespołu pracowników Domu Hospicyjnego dziękujemy wszystkim osobom które nas wspierały w organizacji i przebiegu Balu za ich zaangażowanie oraz życzliwość. Dziękujemy  wszystkim uczestnikom za obecność i miłą atmosferę tego wieczoru.

Fot. Filip Jesiołowski