Każdy z nas lubi przebywać w towarzystwie ulubionych koleżanek i kolegów, spędzać z nimi czas na wspólnych zabawach. Do dzisiaj nie wiedzieliśmy, że również owoce dobrze się czują i co ważniejsze, smakują lepiej, w odpowiednim towarzystwie! Przetestowaliśmy tę teorię i oto, co z tego wyszło.

Przyzwyczailiśmy się do tego, że raz w miesiącu nasze ciocie przygotowują zajęcia o zdrowym odżywianiu. A to wszystko w ramach programu Żółty Talerz – to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Bardzo je polubiliśmy zwłaszcza dlatego, że zawsze jest część degustacyjna, na którą, nie ma co ukrywać, czekamy najbardziej! Tym razem czekało na nas nie małe zaskoczenie. Smak, z którym niewielu z nas miało wcześniej okazję się zapoznać. Chodzi o AWOKADO. Zanim mogliśmy go spróbować postanowiliśmy więcej się o nim dowiedzieć. Po kilkunastominutowych poszukiwaniach informacji wiedzieliśmy już, że główny bohater naszych zajęć ma wiele zalet. Przede wszystkim pomaga skutecznie zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ zawiera wiele cennych dla organizmu tłuszczy. Co więcej poprawia też pracę mózgu – „Coś idealnego dla nas. Może będę miał lepsze stopnie w szkole” – ucieszył się Kacper. Systematyczne pojawianie się awokado w naszej diecie korzystnie wpłynie na koncentrację i pamięć. „Musimy to zapamiętać i powiedzieć naszym rodzicom” stwierdziła Dominika. Kolejna zaleta tego owocu najbardziej przypadła do gustu dziewczynom – awokado działa odmładzająco. „Jak ma mnie odmładzać to będę je jadła nawet kilka razy dziennie” – zapowiedziała Natalia.

Po części naukowej, przyszedł czas na spróbowanie, jak smakuje awokado. Niektórzy nie byli pewni, czy na pewno chcą spróbować. Wszelkie wątpliwości zostały rozwiane, kiedy dowiedzieliśmy się, że będziemy robić sałatkę owocową, której jednym ze składników będzie właśnie awokado. Niektórzy odetchnęli z ulgą. Z ochotą zabraliśmy się za krojenie owoców: bananów, mango, gruszek, kiwi, ananasów, granatu i głównego bohatera – awokado. W czasie przygotowywania sałatki dowiedzieliśmy się też kilku ciekawych rzeczy o pozostałych owocach. Wiedząc, jak zdrowy deser przed nami, jeszcze bardziej nie mogliśmy się doczekać, kiedy będzie gotowy! Ale nasza cierpliwość została nagrodzona i każdy z nas stworzył swoją sałatkę z ulubionych owoców i awokado. Niektórzy od razu polubili smak awokado, inni chyba potrzebują jeszcze trochę czasu, by się do niego przekonać. Tak smacznie i zdrowo rozpoczęty poniedziałek, na pewno doda nam wiele energii na resztę tygodnia w szkole i nie tylko.

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

-Kasztany-