4 października przypadał Światowy Dzień Zwierząt. Dowiedzieliśmy się skąd wziął się pomysł na to święto, że jego patronem jest św. Franciszek z Asyżu, jak zwierzęta były postrzegane na przestrzeni lat. Najbliżej nam do Pitagorasa, bo tak jak i on uważamy, że o zwierzęta trzeba dbać, chronić je i szanować. Próbowaliśmy również wymienić jak najwięcej gatunków zwierząt, ale kiedy dowiedzieliśmy się, że jest ich 3-30mln, okazało się, że te wymienione przez nas to niewielki ułamek wszystkich gatunków. Najliczniejszą grupą okazały się owady. Poznaliśmy kilka szczególnych, a konkretnie dopasowywaliśmy nazwy do obrazków. Nie było to łatwe. Zastanawialiśmy się również, jakie cechy powinien mieć przyjaciel zwierząt – spośród wszystkich wybraliśmy te właściwe. Na koniec oddaliśmy się kolorowaniu zwierzęcych mandali. Nasz wysiłek włożony w te zajęcia został nagrodzony odznakami „Przyjaciela zwierząt”.

Działania finansowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Gminę Miasta Gdańska.

Autor tekstu i zdjęć: Angelika Budzyń
Świetlica Caritas im. bł. Alicji Kotowskiej