Kolejne zajęcia z cyklu o zdrowej żywności za nami! Jak zwykle było smacznie, zdrowo i ciekawie. Zdominował kolor żółty, bo bohaterką dnia była kukurydza! Wszystkim nam dobrze znana i przez nas lubiana. 

Zaczęliśmy od dawki wiadomości na temat zdrowotnych zalet jedzenia kukurydzy. Wiemy już, że dobrze działa na oczy i jest idealna dla osób, które w swojej diecie powinny wystrzegać się glutenu. „Pewnie jest też źródłem jakichś witamin, jak wszystkie warzywa, ale nie będę zgadywał jakich” – powiedział Kacper. I miał rację! Kukurydza wzbogaca nas w niezbędne witamy. Zanim mogliśmy zająć się degustacją przed nami było jeszcze jedno zadanie: stworzyliśmy kukurydziane menu! Pomysłów było dużo, niektórych sami chcielibyśmy spróbować!

 

A jak już jesteśmy w temacie próbowania, to czekały na nas upieczone kolby kukurydzy, popcorn oraz kukurydza konserwowa, którą wyjadaliśmy ze smakiem. Słodki smak wprawił nas w dobry nastrój… a, że u nas nic się nie marnuje to w puszki po kukurydzy posadziliśmy cebulki wiosennych kwiatów …

Zajęcia przeprowadzone w ramach programu ŻÓŁTY TALERZ  jest to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi.

-Kasztany-

 

Fot. K.U.;M.P.