Za nami kolejne spotkanie ze zdrową żywnością, a wszystko dzięki programowi Żółty Talerz – to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Tym razem zaprzyjaźnialiśmy się z uroczym brokułem i smacznym kalafiorem. Smaki nam dobrze znane i przez większość lubiane. Była to okazja do spróbowania ich w towarzystwie innych smacznych i zdrowych dodatków oraz dowiedzenia się więcej, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety! 
 
Z racji tego, że lubimy dowiadywać się nowych rzeczy, byliśmy bardzo ciekawi części edukacyjnej o zaletach i korzyściach brokuła i kalafiora. Okazało się, że wcielimy się w role rzeczników prasowych brokuła i kalafiora i to my, w czasie debaty, będziemy zachęcać do przejścia na stronę wybranego warzywa. Zadanie nie było łatwe, bo zarówno brokuł, jak i kalafior mają wiele zalet i wybór był trudny. „Ja to już sama nie wiem, które warzywo wybrać” – podsumowała debatę Julka. Nie tylko ona miała problem z podjęciem decyzji. Jedni w swoim wyborze kierowali się korzyściami dla zdrowia, a inni, tak jak Paweł, mieli własne kryteria wyboru – kolor („Ja to lubię zielony kolor dlatego wybieram brokuła”). Po przedstawieniu wszystkich argumentów obu warzyw więcej zwolenników zdobył brokuł! Kalafior musiał zadowolić się drugim miejscem. 
 
Znając już zalety warzyw ciekawi byliśmy tej części, w której ich będziemy próbować. Tym razem sami musieliśmy przygotować zdrową sałatkę, w której najważniejszy był wygrany brokuł. Chętnie zabraliśmy się do krojenia sera, jajek i mieszania wszystkich składników razem. Wiedząc, że sami to wszystko przygotowaliśmy, smakowało jeszcze lepiej. Prawie wiosenna kompozycja warzyw dodała nam dużo energii na resztę dnia. 

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

-Kasztany-