Uroczystość  Świętego Józefa – 19 marca – jest świętem patronalnym Domu Hospicyjnego Caritas w Sopocie. To szczególny patron wspierający wspólnotę naszego Domu oraz rodzin naszych podopiecznych. Przy tej okazji wiele się działo…

Kaplica hospicyjna otrzymała nowy wystrój – „dzisiaj staje się tronem” Niepokalanej Dziewicy z Lourdes – w modlitwie zawierzenia powiedział ksiądz biskup Wiesław Szlachetka który przewodniczył uroczystej Mszy świętej w koncelebrze Ks. Kan. Janusza Stecia, Ks. Kan. Mariana Krzywdy, Ks. Kan. Dariusza Ławika i Ks. Tomasza Kosewskiego. Figura Matki Bożej w swoim Lourdzkim wizerunku peregrynowała po przeszło 70 różnych miejscach naszej Archidiecezji z racji 25-lecia działalności diecezjalnej Caritas,  obecna była m.in. w kaplicach hospicyjnych i szpitalnych, domach opieki osób starszych i chorych, a także parafiach i domach zakonnych.

Na początku liturgii został poświęcony obraz Św. Józefa,  Naszego Patrona. Dla nas oraz wielu przybyłych gości i przyjaciół naszego domu było to wzruszające przeżycie.

Na końcu Mszy świętej w imieniu podopiecznych, personelu i wolontariuszy słowa podziękowania skierowała do księdza Biskupa Wiesława Pani Danuta Babicz – pielęgniarka oddziałowa Domu Hospicyjnego.

Dyrektor Caritas naszej Archidiecezji – Ks. Janusz Steć, dziękując ks. Biskupowi za przewodniczenie Mszy św. podkreślił wyjątkowość tego miejsca, które stało się jedyną kaplicą ustanowioną Miejscem Jubileuszu Miłosierdzia, gdzie znajdują się drzwi odpustowe wśród innych 16 stacji Jubileuszowych naszej Archidiecezji. Złożył także podziękowanie Pani Marii Sobczyk za zaangażowanie, trud i pracę związaną z nowym wystrojem naszej Kaplicy – dołączamy się do tego podziękowania z wdzięcznością i modlitwą.

Oprawę muzyczną poprowadził Zespół Powołaniowy Kleryków Gdańskiego Seminarium Duchownego którego koncertu mogliśmy jeszcze wysłuchać po zakończonej Mszy św.

Na przybyłych gości czekała również przepiękna wystawa gobelinów pt. „Świat z kuleczek składany”. Prace zostały przygotowane przez Seniorów z placówki Centrum Pomocowego Caritas w Gdańsku. A kto jeszcze nie miał okazji podziwiać tych pięknych prac, będzie miał taką możliwość, ponieważ wystawa trwa do 19 czerwca 2016 r.