Z okazji Światowego Dnia Chorego szkolne koło Caritas z Gimnazjum nr 19 odwiedziło dzieci z oddziału alergologiczno-pulmonologicznego Szpitala Dziecięcego przy ulicy Polanki  w Gdańsku. Przygotowaliśmy coś dla dużych i dla małych, bo trudno było przewidzieć ilu pacjentów i w jakim wieku przebywać będzie tego dnia na oddziale. Był więc koncert skrzypcowy w wykonaniu Julki z Ic, kabaret „walentynkowy” przygotowany przez Pawła i Mateusza z Ib oraz całe mnóstwo gier  i zabaw prowadzonych przez dwie Patrycje, Monikę, Kamilę : kalambury, zagadki, krążąca maskotka, sałatka owocowa, taniec z balonami na gazetach. Jak zwykle przy takich okazjach, także tym razem obdarowaliśmy dzieci tym co przygotowali uczniowie naszej szkoły /słodycze, książeczki/, były też gry komputerowe otrzymane od sponsora i nagrody za udział w konkursach – długopisy, smyczki, podkładki pod mysz komputerową. Dzieci zostały także obdarowane pięknymi kartkami  z modlitwą przygotowaną na ten dzień. Nie tylko dzieci bawiły się świetnie ale także nasi wolontariusze miło spędzili czas. Umówiliśmy się, że powrócimy tam za rok, choć dzieciom życzyliśmy duuuuuuużo zdrowia i tego by one nie musiały tam wracać.

Opiekun SKC Gimnazjum nr 26 Gdańsk