BUDOWA MAGAZYNU/SPIŻARNI CARITAS
Adres inwestycji: ul. Trakt Świętego Wojciecha 373A, 80-007 Gdańsk, działka nr 26/6, obręb 310.
Charakterystyka Inwestycji:
Caritas Archidiecezji Gdańskiej OPP realizuje inwestycję „Budowa budynku spiżarni Caritas wraz z zagospodarowaniem terenu” na nieruchomości przy Trakcie Św. Wojciecha w Gdańsku, działka nr 26/6, obręb 310.
Inwestycja jest współfinansowana ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach projektu pn. „Magazyn Spiżarni Caritas Archidiecezji Gdańskiej” (ETAP I) oraz ze środków MRiRW w ramach „Programu odbudowy i zwiększenia odporności sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich ze środków KPO” w zakresie projektu pt. „Budowa magazynu Spiżarni Caritas – etap II”. (ETAP II)
Projekt jest realizowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zgodnie z Umową w ramach projektu pt. „Magazyn Spiżarni Caritas Archidiecezji Gdańskiej” (umowa nr 156/2023/Wn11/OZ-PO-go/D.) (ETAP I)
Projekt pt. „Budowa magazynu Spiżarni Caritas – etap II” jest realizowany ze środków Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności, część A1.4.1. „Wsparcie organizacji zajmujących się redystrybucją żywności na cele społeczne”, koordynowana przez MRiRW w ramach „Programu odbudowy i zwiększenia odporności sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich ze środków KPO” (Umowa nr 00025-84030-OR1100002/23) (ETAP II)
Realizowana inwestycja polega na budowie budynku spiżarni Caritas z przeznaczeniem na funkcje usługowo-składową. Budynek magazynu będzie stanowił centrum dystrybucyjne Caritas w zakresie przyjmowania, segregacji i dalszej dystrybucji produktów pakowanych. Budynek składa się z dwóch zasadniczych części. Od frontu znajdują się pomieszczenia biurowe i socjalne dla pracowników obsługujących magazyn. Docelowo do pracy w magazynie przewiduje się zatrudnić 2-3 pracowników, do których dyspozycji są biura, szatnia oraz nowoczesne zaplecze sanitarne. Pokoje biurowe i szatnia są bezpośrednio połączone z halą magazynową. Hala składowa jest magazynem wysokiego składowania z wydzieleniem pięciu przestrzeni magazynowych i przestrzeni operacyjnej na potrzeby segregacji i czynności magazynowych, związanych z przyjęciem i wydaniem towaru magazynowego. W części magazynowej znajdują się dwa pomieszczenia chłodniczo-mroźnicze oraz duża hala do magazynowania produktów nie wymagających niskich temperatur. Magazyny będą obsługiwane wózkami widłowymi o napędzie elektrycznym.
Łączna kubatura budynku wynosi 10 350 m3. Całkowita powierzchnia budynku to 1327,68 m2, z czego powierzchnia składowa to 1105,76 m2.
Działania jakie będą realizowane w magazynie i dzięki magazynowi:
- pozyskiwanie, magazynowanie i dystrybucja niesprzedanych lub niespożytych artykułów żywnościowych,
- segregowanie i przetwarzanie artykułów żywnościowych celem przedłużenia okresu przydatności do spożycia,
- przedłużenie terminu przydatności żywności do spożycia poprzez chłodzenie i mrożenie,
- optymalizacja pracy magazynów przyjmujących żywność poprzez zakup sprzętu komputerowego, oprogramowania i wózka widłowego,
- wzrost liczby osób objętych wsparciem żywnościowym dzięki zwiększeniu zakresu współpracy z supermarketami spożywczymi,
- sprawniejsze rozdysponowywanie żywności do osób potrzebujących – bezdomnych, starszych i samotnych, niepełnosprawnych i chorych oraz ubogich lub znajdujących się w innej trudnej sytuacji życiowej.
Głównym skutkiem wybudowania i funkcjonowania magazynu do przechowywania żywności przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej będzie zapobieganie powstawianiu odpadów generowanych przez supermarkety spożywcze. Osiągnięte to zostanie poprzez zwiększenie ilości odbieranych produktów i lepszą ich redystrybucję do osób potrzebujących.
Galeria: