MARYJA, JÓZEF I DZIĘCIĄTKO JEZUS
TEŻ MUSIELI UCIEKAĆ…

podobnie  jak dzisiejsze rodziny syryjskie…

6 stycznia 2017 możesz przynieśc dary

W tegorocznym orszaku „Trzech Króli” stańmy się królami, którzy w darze niosą pomoc rodzinom syryjskim.

W pomorskich miastach : Rumii, Gdyni, Sopocie, Żukowie i Gdańsku,  w trakcie orszaku Trzech Króli, wolontariusze Caritas Archidiecezji Gdańskiej  przeprowadzą zbiórkę na rzecz rodzin z Syrii oraz rozdawać będą ulotki informujące o projekcie: „Rodzina rodzinie”.

Plan wydarzeń na plakatach i poniżej :

SOPOT Uczestnicy spotkają się przy muszli na molu w piątek o godz. 12. Tam będzie miała miejsce odsłona I sceny Jasełek. Potem śpiewając kolędy wszyscy przejdą w kierunku żłóbka przy kościele św. Jerzego. Przy żłóbku odsłona II sceny Jasełek. Po krótkim przedstawieniu orszak przejdzie do kościoła pw. Gwiazdy Morza. W kościele odbędzie się koncert kolęd w wykonaniu sopockich chórów.

ŻUKOWO12:45 – Przybycie na miejsce rozpoczęcia – parking przed halą widowiskowo-sportową przy Publicznym Gimnazjum Nr 2 im. Jana Heweliusza w Żukowie, ul. Armii Krajowej 2 E

13:00 – Anioł Pański i uroczyste rozpoczęcie Orszaku, przejście ulicami: Armii Krajowej, Gdyńską i Siostry Faustyny, krótkie scenki (mansjony)

ok. 14:00 – Pokłon Panu Jezusowi w stajence przez Trzech Króli i wszystkich uczestników Orszaku

w Kościele pw. Miłosierdzia Bożego w Żukowie

Szczegóły: http://rodzinarodzinie.caritas.pl/

Program „Rodzina rodzinie” jest odpowiedzią na wezwanie papieża Franciszka, jakie wygłosił przed rozpoczęciem roku miłosierdzia we wrześniu 2015 r.: „Kieruję apel do parafii, wspólnot zakonnych, do klasztorów i sanktuariów w całej Europie o konkretne wyrażenie Ewangelii i przyjęcie po jednej rodzinie uchodźców”. Dzięki programowi wsparcia uchodźców, każda rodzina, wspólnota, parafia, diecezja czy organizacja może udzielić bezpośredniej pomocy konkretnej poszkodowanej rodzinie – przyjąć ją jako bliską sobie, choć geograficznie odległą.