Z dniem 31 lipca dobiegł końca projekt Furtka do nowych możliwości – program wspierania aktywności zawodowej i społecznej kobiet długotrwale pozostających bez zatrudnienia (POKL.06.01.01-22-087/08).

Po raz kolejny została potwierdzona skuteczność metod aktywizacji zawodowej realizowanych przez gdańską Caritas. 87% obecnych absolwentek stwierdziło, że czują się dobrze przygotowane do pracy i oceniają siebie jako atrakcyjne pracowniczki lub dostawczynie usług. 50% z nich już podjęło pracę lub jest w trakcie zakładania działalności gospodarczej. Pozostałe mają szansę skutecznie wejść na rynek pracy w najbliższej przyszłości.

Ten wspólnie spędzony rok był ważnym czasem nie tylko dla Uczestniczek, ale i dla realizatorów. Dzięki pracy przy projekcie mogliśmy nawiązać nowe kontakty, zdobyć cenne doświadczenia i realizować misję Caritas – pomagać drugiemu człowiekowi.
W imieniu zespołu realizatorów chciałbym gorąco podziękować wszystkim współpracownikom, trenerom, organizatorom i opiekunom praktyk, ekspertom, psychologom i każdej osobie, która przyczyniła się do sukcesu Uczestniczek projektu Furtka.

Mam nadzieję, że Caritas nie raz jeszcze otworzy furtkę dla kolejnych potrzebujących, oni zaś – zajdą w sobie siłę i odwagę, aby przez swoją furtkę przejść.

Marek Szymański
Koordynator projektu Furtka do nowych możliwości…