Świetlica „Słoneczne Wzgórze”

fax: +48 58/ 309 04 48

e-mail: swietlicaswwojciech@caritas.gda.pl

Osoba odpowiedzialna za placówkę: Sylwia Zimny – Trzoska

Placówka Wsparcia Dziennego   Świetlica „Słoneczne Wzgórze” działa już od 2007 r. To placówka typu opiekuńczego przeznaczona dla dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 21 lat. Działalność placówki jest współfinansowana ze środków Miasta Gdańska. Odpowiada na potrzeby trudnego środowiska jakimi są dzielnice Gdańska: Orunia, Lipce, Św. Wojciech. Podstawowym celem działalności świetlicy jest wspomaganie rodzin w procesie opiekuńczo-wychowawczym poprzez zorganizowanie dzieciom czasu i zapewnienie jego spędzania w sposób atrakcyjny i akceptowany społecznie. W świetlicy dzieci mogą bezpiecznie spędzić czas, odrobić lekcje korzystając z pomocy wychowawców, spotkać się z przyjaciółmi, zawierać nowe znajomości, nabywać i doskonalić swoje umiejętności społeczne niezbędne dla funkcjonowania w codziennym życiu. Mogą także zawsze skorzystać z posiłku dostosowanego do pory dnia i czasu przebywania. Dzieci objęte są także, opieką psychologiczną . W celu zmiany ich sytuacji życiowej współpracujemy zarówno z  rodzinami naszych podopiecznych jak i szkołami oraz  instytucjami wspierającymi rodzinę.W czasie ferii zimowych oraz wakacji w świetlicach organizowane są półkolonie, natomiast w czasie wakacji, dzieci i młodzież uczęszczająca do świetlicy może także wziąć udział w wyjazdowych formach wypoczynku organizowanych przez Caritas .Przykładowe formy pracy Świetlicy:

• Zajęcia pedagogiczne : Realizacja programu wychowawczego – terapeutycznego „Warto dobrym być !” Anny Zarębskiej zgodnego z wytycznymi do spraw wychowawczych MEN.
  • Zajęcia artystyczne: m.in. zajęcia teatralne, zajęcia plastyczne: rysunek, szkło, małe formy artystyczne, dekoracje z wykorzystaniem niekonwencjonalnych technik plastycznych itp.; zajęcia taneczne i muzyczne, udział w wystawach, koncertach, festynach itp.
  • Zajęcia integracyjne i interakcyjne: gry i zabawy świetlicowe,  dyżury i zajęcia samoobsługowe i gospodarcze, konkursy, zabawy taneczne i muzyczne. Organizowanie wychowankom możliwości udziału w zdarzeniach okolicznościowych poza placówką(koncerty, festyny, pokazy).
  • Zajęcia edukacyjne m.in. pomoc w nauce, nadrabianie zaległości szkolnych, gry edukacyjne na komputerze, zajęcia doskonalące znajomość języków obcych, pomoc w przygotowaniu do sprawdzianu szóstoklasisty, trzecioklasisty

Pobyt dziecka w placówce jest nieodpłatny i dobrowolny

Świetlica jest czynna od poniedziałku do piątku Zajęcia prowadzone są w dwóch grupach: Grupa Świetlicowa (poniedziałek – piątek w godzinach 12:00 – 17:00), Klub Młodzieżowy (kilka razy w tygodniu w godzinach 17:00 – 19:00).

W ramach tej placówki działa Grupa Świetlicowa.

Galeria

Informacje o prywatności

Drogi Użytkowniku, W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 roku, ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), chcemy przekazać Ci kilka informacji: Przede wszystkim zależy nam na zachowaniu Twojej prywatności oraz bezpieczeństwie Twoich danych osobowych oraz informacji dotyczących Twojej aktywności w sieci, a także na zapewnieniu Ci możliwości realizowania wszystkich przysługujących Ci w związku z RODO praw. Jakie dane będziemy przetwarzać? Serwis może zapisać informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP), poprzez zapisywanie technicznych logów na poziomie serwera www Kto jest administratorem Twoich danych? Administratorem Twoich danych jest Caritas Archidiecezji Gdańskiej, al. Niepodległości 778, 81-805  Sopot, dalej zwana Administratorem. Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane? Twoje dane przetwarzane są przez nas, aby uzyskać pomiary statystyczne, oraz by zapewnić większe bezpieczeństwo, a tym samym wykrywać ewentualne nadużycia. Dane nie będą przekazywane do państw trzecich. Jakie są podstawy prawne przetwarzania danych? Przetwarzanie Państwa danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 pkt 1 lit. f.) RODO. Administrator Danych Osobowych powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest analityka internetowa strony www, aby usprawnić jej działanie oraz analiza odwiedzin. Jaki jest czas przechowywania Twoich danych? Pobrane przez Nas dane będą przechowywane przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia połączenia lub nieudanej próby połączenia, a z dniem upływu tego okresu dane te niszczyć, z wyjątkiem tych, które zostały zabezpieczone, zgodnie z przepisami odrębnymi, na podstawie art. 180a ust. 1 pkt 1 ustawy o prawie telekomunikacyjnym z dnia 16 lipca 2004 r. (Dz.U. z 2004 r. Nr 171, poz. 1800, z późn. zmianami)  Jakie są Twoje prawa w stosunku do danych? Masz prawo dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuacje oraz wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, a także (w wypadku udzielenia zgody)- wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przy czym cofnięcie uprzednio wyrażonej zgody nie wpłynie na legalność przetwarzania przed jej wycofaniem. Z kim kontaktować się celu realizacji swoich praw? Z Naszym Inspektorem Ochrony Danych, poprzez pocztę mailową: iodgdansk@caritas.pl, lub tradycyjną, przez siedzibę  Administratora: Caritas Archidiecezji Gdańskiej, al. Niepodległości 778, 81-805 Sopot