Centrum Caritas im. św. Matki Teresy z Kalkuty

fax: +48 58/ 692 71 13

e-mail: centumkrzywekolo@caritas.gda.pl

Osoba odpowiedzialna za placówkę: Elżbieta Kacynel-Rendzio

Siedzibą Centrum Caritas w Krzywym Kole jest pięknie odrestaurowany XIX wieczny zabytek – żuławski dom podcieniowy.

W ramach tej placówki działają:

• Warsztat Terapii Zajęciowej
  • Środowiskowy Dom Samopomocy

Patron

Bł. Matka Teresa z Kalkuty

Św. Matka Teresa z Kalkuty (ur.26.08.1910 w Skopje – wówczas Serbia, dziś Macedonia; zm. 05.09.1997)

Wstąpiła do zakonu misyjnego w 1928 roku, pracowała jako nauczycielka w szkole sióstr Loretanek w Kalkucie. W roku 1946 przeżyła „powołanie w powołaniu” – pragnienie zamieszkania na ulicach Kalkuty wraz z najbiedniejszymi. Po próbie czasu, dostała pozwolenie na opuszczenie klasztoru w roku 1948, przeszła kurs pielęgniarski, zorganizowała dwa schroniska dla chorych i konających nędzarzy. Rok później zaczęły przyłączać się do niej współtowarzyszki. Ich mottem były słowa z Ewangelii św. Mateusza: „Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili” W 1950 roku ich Zgromadzenie Misjonarek Miłości zostało zatwierdzone przez Papieża. Siostry żyły w ścisłym ubóstwie, prowadziły Dom Czystego serca dla umierających, przychodnię dla trędowatych, dom dla opuszczonych dzieci, zakładały objazdowe przychodnie oraz wiele placówek pomocy na całym świecie. Powstało wiele stowarzyszeń inspirowanych jej duchowością. Matka Teresa wywierała ogromny wpływ na opinię publiczną i mobilizację ludzi.

Powiedziała:

„Kiedy dotykam ich cuchnących ran, wiem, że dotykam samego Chrystusa, Tego, którego przyjmuję w Komunii Świętej pod postacią chleba. Świadomość ta dodaje mi wiele sił. Jestem przekonana, że nie mogłabym czynić tego wszystkiego, co czynię, jeżeli nie wierzyłabym, że dotykam samego Jezusa ukrytego pod postacią człowieka trędowatego”.

„Niewielu ludzi może dokonać rzeczy wielkich, ale wszyscy możemy robić rzeczy drobne z wielką miłością”

Galeria

Informacje o prywatności

Drogi Użytkowniku, W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 roku, ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), chcemy przekazać Ci kilka informacji: Przede wszystkim zależy nam na zachowaniu Twojej prywatności oraz bezpieczeństwie Twoich danych osobowych oraz informacji dotyczących Twojej aktywności w sieci, a także na zapewnieniu Ci możliwości realizowania wszystkich przysługujących Ci w związku z RODO praw. Jakie dane będziemy przetwarzać? Serwis może zapisać informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP), poprzez zapisywanie technicznych logów na poziomie serwera www Kto jest administratorem Twoich danych? Administratorem Twoich danych jest Caritas Archidiecezji Gdańskiej, al. Niepodległości 778, 81-805  Sopot, dalej zwana Administratorem. Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane? Twoje dane przetwarzane są przez nas, aby uzyskać pomiary statystyczne, oraz by zapewnić większe bezpieczeństwo, a tym samym wykrywać ewentualne nadużycia. Dane nie będą przekazywane do państw trzecich. Jakie są podstawy prawne przetwarzania danych? Przetwarzanie Państwa danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 pkt 1 lit. f.) RODO. Administrator Danych Osobowych powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest analityka internetowa strony www, aby usprawnić jej działanie oraz analiza odwiedzin. Jaki jest czas przechowywania Twoich danych? Pobrane przez Nas dane będą przechowywane przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia połączenia lub nieudanej próby połączenia, a z dniem upływu tego okresu dane te niszczyć, z wyjątkiem tych, które zostały zabezpieczone, zgodnie z przepisami odrębnymi, na podstawie art. 180a ust. 1 pkt 1 ustawy o prawie telekomunikacyjnym z dnia 16 lipca 2004 r. (Dz.U. z 2004 r. Nr 171, poz. 1800, z późn. zmianami)  Jakie są Twoje prawa w stosunku do danych? Masz prawo dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuacje oraz wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, a także (w wypadku udzielenia zgody)- wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przy czym cofnięcie uprzednio wyrażonej zgody nie wpłynie na legalność przetwarzania przed jej wycofaniem. Z kim kontaktować się celu realizacji swoich praw? Z Naszym Inspektorem Ochrony Danych, poprzez pocztę mailową: iodgdansk@caritas.pl, lub tradycyjną, przez siedzibę  Administratora: Caritas Archidiecezji Gdańskiej, al. Niepodległości 778, 81-805 Sopot