26 września nasi Seniorzy wybrali się do Bazyliki Św. Brygidy w Gdańsku, gdzie mogli podziwiać wspaniały Bursztynowy Ołtarz, który powstawał przez 17 lat dzięki zaangażowaniu wielu osób. Autorami projektu tego dzieła są prof. Stanisław Radwański rektor ASP w Gdańsku oraz bursztynnik Mariusz Drapikowski. Ołtarz powstał jako votum wdzięczności Bogu. W Bazylice można także obejrzeć skarbiec, na który składają się złote monstrancje, kielichy i naczynia liturgiczne, jest tam także Kaplica Solidarności i Kaplica św. Brygidy, w której złożono jej relikwie. Piękna jesienna pogoda zachęciła nas do zrobienia sobie krótkiego spaceru na plac im. Jana Heweliusza, który znajduje się tuż obok Wielkiego Młyna na Starym Mieście. Jest to idealne miejsce aby przysiąść na dłuższą chwilę, popatrzeć na urokliwą fontannę, zrobić sobie zdjęcie pod pomnikiem Heweliusza a na koniec udać się na małe „słodkie co nieco” w postaci pysznych lodów i gofrów w pobliskiej kawiarni.