Z dniem 31 lipca współpracę z naszym Domem Hospicyjnym św. Józefa zakończył Pan Andrzej Urbański – Dyrektor.

Przyłaczamy sie do podziekowań, które przygotowała wspólnota Domu:

Panie Andrzeju,

z całego serca dziękujemy za Pana trud i poświęcenie, z jakim wytrwale realizował Pan misję, którą- jak Pan wielokrotnie powtarzał – jest „po prostu Człowiek”. Dziękujemy za to, że nie był Pan Dyrektorem „od –do”, a był Pan całym sobą dla Domu. Pełen pasji i energii, działał Pan czasem „cuda”, byleby tylko Domownicy mogli godnie żyć i godnie umierać. Troszczył się Pan o każdego Człowieka, niezależnie od tego, czy byli to Chorzy, jego Najbliżsi, czy też Pracownicy, Wolontariusze czy Przyjaciele Domu. Sprawił Pan, że słowo „hospicjum” dla wielu ludzi przestało kojarzyć się z umieraniem i smutkiem, a odkryli w nim Dom pełen Nadziei. Dziękujemy za Pana ludzkie spojrzenie w samym środku nawału zajęć i otwartość na każdego, kto do Pana pukał. Jesteśmy wdzięczni za to, że zbudował Pan Zespół o jasno wytyczonych celach. Stworzył Pan – zarówno w samym Domu jak i jego zewnętrznym wizerunku – wiele dobra. W imieniu wszystkich, w których sercach Dom Hospicyjny św. Józefa zajmuje szczególne miejsce – DZIĘKUJEMY!

Jednocześnie serdecznie witamy w naszej hospicyjnej rodzinie ks. Tomasza Kosewskiego, który od dzisiaj pełni funkcję wicedyrektora Caritas Archidiecezji Gdańskiej ds. hospicjum. Życzymy Księdzu dużo sił i Bożego błogosławieństwa w realizacji nowej misji!

PS. W ciągu 938 dni rządów Pana Andrzeja sporo się wydarzyło i co nieco pozmieniało. Między innymi: debata „Nadzieja Nadziei Nierówna”, Lekcje Pełne Nadziei, Pola Nadziei (trzy edycje, a w ramach tego dużo, oj baaaardzo duuuużo), Choinki Nadziei, Charytatywne Turnieje Hokejowe (z Panem Andrzejem na lodzie!), I Historyczny Bal Charytatywny, nowy system telewizyjny w hospicjum, remont pokoi, wiele akcji na oddziale urozmaicających życie Domowników… To tylko część historii tego Miejsca, którą zawdzięczamy w dużej mierze Panu Andrzejowi. Nie bez powodu, za ten czas Dom Hospicyjny otrzymał wyróżnienie „Bursztynowego Mieczyka”. Zachęcamy do przejrzenia Archiwum Wydarzeń naszego Domu, choć i tam nie o wszystkim napisaliśmy.