Ku ogólnemu zdziwieniu znany i lubiany Kalafior i brokuł okazał się być kwiatem i za razem kapustą… Wychowankowie w „Dniu brokuła i kalafiora” wykazali się niezwykłą kreatywnością. Nasze „Maluchy” niemal całe przeobraziły się w zielone, radosne brokuły. Trochę starsi układali rymowanki i hasła zachęcające do jedzenia tych zdrowych warzyw. Rzeczywiście nikt się nie oparł tak wdzięcznej propozycji: „Na dobry humorek zjedź brokuł i kalafiorek”. Najstarsza grupa zdecydowała się sięgnąć po kalafior i brokuł w postaci pysznej sałatki.

Zajęcia odbyły się w ramach trwającej akcj „Żółty Talerz” – Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty:zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. Jędrzejewska, Więckowska, Krawiec