Warsztaty w ramach Programu „Żółty Talerz”, to nie tylko ciekawe i smaczne zajęcia z naszymi ciociami, na temat korzyści płynących z jedzenia warzyw i owoców, ale również spotkania ze specjalistami w dziedzinie zdrowego odżywiania, o czym mieliśmy okazję się przekonać.

Żółty Talerz – to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. 

We wtorek odwiedziła nas pani dietetyk, która swoimi opowieściami zabrała nas w świat zdrowego i smacznego trybu życia.

Wspólnymi siłami udało nam się stworzyć piramidę zdrowego odżywiania. My już mamy dużą wiedzę na ten temat, czym miło zaskoczyliśmy naszego gościa. Chętnie odpowiadaliśmy też na pytania odnośnie zalet z jedzenia warzyw i owoców. Nie obce były nam też nazwy: węglowodany, składniki odżywcze, tłuszcze i kalorie. Ciekawostką były dla nas za to opowiadania pani dietetyk o tym, ile cukru zawarte jest w danych napojach, czy słodkich przekąskach, których czasem nie potrafimy sobie odmówić. Ale z nową wiedzą chyba będziemy w stanie zrezygnować z nich…

Na koniec spotkania czekała na nas niespodzianka… Pani dietetyk poczęstowała nas robionymi przez siebie ciasteczkami, które w ogóle nie zawierały cukru! Takie zdrowe i pyszne zakończenie wspólnego dnia! Znowu mieliśmy okazję przekonać się, że zdrowo znaczy też smacznie!

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

-Kasztany-