W ubiegły czwartek dzieci ze świetlicy w Tuchomiu – w ramach cyklu zajęć związanych z poznawaniem różnych zawodów – odwiedziły miejscowy salon fryzjerski, gdzie mogły porozmawiać z zawodową fryzjerką na temat jej pracy. Wcześniej przygotowując się do wizyty dyskutowały na zajeciach w świetlicy na temat pracy, jaką wykonuje fryzjerka, potrzebnych jej narzędzi, wiedzy, którą musi mieć, zdolności, które powinna posiadać. Oglądały katalogi z różnymi fryzurami i bawiły się „w fryzjerkę”. Wiedząc o planowanej wizycie same zaproponowały, aby ułożyć i zapisać pytania, które chciały zadać pani fryzjerce.

Podczas odwiedzin w salonie właścicielka opowiedziała dzieciom o swojej pracy, odpowiedziała na zadane jej pytania, a także pozwoliła małym gościom poczuć się klientami salonu i zasiąść na fotelu lub przy myjni. Wizyta w salonie fryzjerskim pokazała profesjonalizm, a jednocześnie przebiegała swobodnie i z humorem. Po powrocie do świetlicy dzieci przygotowały kolejną kartkę do „Świetlicowego przewodnika po zawodach”.