11 lutego 2014 w przypadający tego dnia XXII Światowy Dzień Chorego o godz. 10.00 w Katedrze Oliwskiej została odprawiona Msza św. połączona z udzieleniem sakramentu namaszczenia chorych.

Ks. Janusz Steć powitał uczestniczące w Eucharystii osoby chore i niepełnosprawne, ich bliskich, opiekunów, a także przedstawicieli pomorskiej administracji, samorządów, instytucji, środowiska medycznego oraz kapelanów szpitalnych.

Znaczną grupę stanowili uczestnicy placówek prowadzonych przez gdańską Caritas.

Mszy św. przewodniczył Ks. Abp Sławoj Leszek Głodź, który w homilii podkreślał, że Matka Boża z Lourdes jest tą, która pochyla się nad każdym człowiekiem. Wzywał też wiernych do budzenia wyobraźni miłosierdzia nawiązując do hasła XXII Dnia Chorego „Wiara i miłosierdzie. My także winniśmy oddać życie za braci”

Niezwykle podniosłym momentem był sakrament namaszczenia, z którego skorzystało wielu chorych.

Na zakończenie Mszy św. Ks. Janusz Steć zaprosił wszystkich zgromadzonych do uczestnictwa w spotkaniu w Refektarzu Pocysterskim, gdzie przygotowano gorące napoje i ciastka oraz występ muzyczny.