Delikatna i szlachetna Arabica – czy mocna, wyrazista Robusta? Jak naprawdę wygląda parzenie kawy po turecku? Ile kofeiny zawiera się jednym ziarenku?… Podczas czwartkowego spotkania ścieżki gastronomicznej projektu Furtka do nowych możliwości z panem Dariuszem Wasielewskim – doświadczonym baristą z Akademii Kawy i Herbaty Alfredo – poznawaliśmy tajemnice pochodzenia, uprawy i parzenia kawy. Wiemy już m.in. jak wygląda świeże ziarenko kawy, jak zmienia się pod wpływem palenia a także jak rozpoznać jego ewentualne defekty. Dowiedzieliśmy się co decyduje o smaku zaparzonej kawy a także zobaczyliśmy jak ciekawie można przyozdobić kawę spienionym mlekiem. Wiemy również, że ćwiczenie czyni mistrza! Żeby zostać dobrym baristą trzeba zaparzyć wiele kaw. Podstawy wiedzy już mamy – teraz czas na praktykę 🙂

Dziękujemy firmie J.J Darboven – producentowi kawy Alfredo, za umożliwienie wizyty w Akademii oraz inspirującą prezentację.