Za nami już połowa października, ale mamy dla Was jeszcze krótką relację tego co u nas – czyli w świetlicy ARKA w Żukowie – działo się we wrześniu.

Zaraz po wznowieniu działalności Świetlicy, kiedy wspomnienia z wakacji były jeszcze bardzo świeże, dzieci oddały się tworzeniu pięknych prac plastycznych na konkurs „Wspomnienia z wakacji”.

By w naszej Świetlicy każdy czuł się dobrze, bezpiecznie i był otoczony życzliwością zawsze na początku roku szkolnego tworzymy wspólnie Kontrakt Świetlicy. Towarzyszyły temu żywiołowe dyskusje i prawdziwa burza mózgów, to przecież bardzo ważne by były tam zawarte najistotniejsze postulaty. Wymyślanie punktów do kontraktu Świetlicy, sprzyjało też integracji nowych dzieci.

Po takiej intensywnej pracy umysłowej trzeba też wzmocnić ciało. W naszej świetlicy często staramy się wykorzystywać nasz piekarnik i wtedy powstają takie pyszności jak np. pizza! Robiliśmy też pyszne tortille, oczywiście nie mogło zabraknąć zdrowej sałatki.

Zazwyczaj zanim zabierzemy się do gotowania i zajęć świetlicowych, trochę musimy popracować.. W świetlicy nawet praca domowa nie jest straszna!

Na koniec miesiąca wspólnie świętowaliśmy Dzień Chłopaka. Dla naszych Panów były przygotowane ekstra koszule – laurki z pięknymi brokatowymi krawatami.

No i jeszcze jedna przyjemna rzecz, czyli tworzenie planu wyjazdów świetlicowych. To czas żarliwych dyskusji, ogromu pomysłów i burzy mózgów. W końcu po długich debatach udało nam się ustalić listę emocjonujących wycieczek!