Uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej w Łapinie odwiedzili uczniowie klasy II ze Szkoły Podstawowej nr 9 w Sopocie.
Dzieci dowiedziały się czym zajmuje się placówka w Łapinie i kto uczęszcza na zajęcia do warsztatu. Po krótkiej prezentacji panie wychowawczynie podzieliły dzieci na grupy, które poszły na zajęcia do poszczególnych pracowni. W pracowniach nasi podopieczni pełnili obowiązki instruktorów, przez czuli się bardzo ważni i odpowiedzialni.
Jak widać na załączonych zdjęciach wszyscy spędzili miło czas. W kuchni dydaktycznej pod okiem niepełnosprawnych dzieci kroiły ciasto, układały sztućce, szklanki i talerzyki na stołach. W pracowni plastycznej doskonaliły warsztat artystyczny. Pan Andrzej w pracowni ceramicznej-nie omieszkamy wspomnieć, że to nasz mistrz ceramiki- uczył dzieci technik kształtowania ceramiki, w tym modelowanie ręczne form użytkowych. W pracowni witrażu swoich sił spróbowały panie wychowawczynie i zgodnie przyznały, że nie jest to łatwe.
Wszyscy świetnie się bawili. Dla naszych uczestników było to nie lada wyzwanie. Zamiana ról z uczestnika na instruktora przyniosła pozytywne efekty. Dzięki temu poczuli się dowartościowani.
Pozdrawiamy serdecznie Panią Małgorzatę Formela i Jej całą klasę II ze SP nr 9.