W poniedziałek 20 grudnia o godz. 17.00 w Refektarzu pocysterskim rozpoczęło się coroczne wigilijne spotkanie pracowników CARITAS Archidiecezji Gdańskiej.

Przybyłych gości powitał Ks. Janusz Steć Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej. Po czym pracownicy świetlic caritasowych wystawili Jasełka, które wzbudziły wiele radości. Historia narodzenia Chrystusa przedstawiona współczesnym językiem i w uwspółcześnionych realiach i strojach była dla wielu zebranych zaskoczeniem (największym chyba – narowisty osiołek – rower:)). Jasełka podobały się tak bardzo, że JE Ks. Abp Sławoj Leszek Głódź zaprosił naszych artystów na inne spotkania opłatkowe!

Po części artystycznej Ks. Dyrektor dokonał krótkiego podsumowania mijającego roku, przypominając najważniejsze wydarzenia: XX rocznicę powstania diecezjalnej Caritas, zmianę na stanowisku Vicedyrektora, akcję pomocy powodzianom, Sopockie Betlejem…

Zaraz potem nastąpiła chwila wręczania Nagrody Dyrektora – Pracownik Roku 2010. Tegoroczną wyróżnioną jest P. Monika Rosołowska – przełożona pielęgniarek z Centrum Pomocowgo im. św. o. Pio.

Następnie – w nawiązaniu do XX-lecia naszej Caritas – odznaczeni Medalami XX-lecia zostali Ci, którzy w szczególny sposób przyczynili się do jej rozwoju:

P. Danuta Tomaszewska,

P. Barbara Różycka,

P. Liliana Szewczuk,

P. Małgorzata Rząd,

P. Małgorzata Niemkiewicz

P. Marcin Bednarz.

GRATULUJEMY!

Kolejnym punktem uroczystego spotkania było odczytanie Ewangelii i błogosławieństwo oplatka. Jego Ekscelencja, po poświęceniu opłatka zwrócił się do zebranych pracowników dziekując im za zaangażowanie, z jakim realizują posługę miłosierdzia wobec potrzebujących.

Zaraz potem wszyscy dzielili się opłatkiem i wzajemnie składali sobie życzenia, po których nastąpiło wspólne spożywanie wieczerzy.

Podczas całego spotkania towarzyszyli nam przedstawiciele zespołu „Bez nazwy” z parafii pw. NPNMP z Gdańska – Dolnego Miasta, którzy kolędami ubogacali swiąteczny nastrój.