Dnia 23 grudnia 2009 r. w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Łapinie odbyła się Wigilia.
Wszyscy uczestnicy i pracownicy byli zaangażowani w przygotowania. Uczestnicy na czele z p. Dorotą z pracowni kuchni dydaktycznej przygotowali potrawy na wigilijny stół; pracownia witrażu z p. Marleną i stolarni z p. Piotrem ustawili stoły i udekorowali je a pracownia plastyczna z p. Kasią i ceramiki z p. Kariną przygotowali Kolędy. Na Wigilię do placówki w Łapinie przybyli zaproszeni goście: Ksiądz Krzysztof Sagan, pani Iwona Zaradkiewicz, byli pracownicy WTZ, rodzice i rodzeństwo uczestników warsztatu. Było bardzo miło i wesoło, bo były wśród nas małe szkraby, rodzeństwo naszych uczestników.
Spotkanie opłatkowe rozpoczęło się od Jasełek, którego reżyserem była pani logopeda Beata, Aktorzy byli bardzo stremowani, pojawiły się nawet małe kłopoty z tekstem.
Następnie odczytano Ewangelię wg św. Mateusza, która opowiadała o Narodzeniu Jezusa. Ksiądz Krzysztof Sagan wicedyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej złożył wszystkim świąteczne życzenia. Wszyscy łamali się opłatkiem i składali sobie życzenia. No i nadeszła chwila na którą wszyscy czekali niecierpliwie. Ze stołu wigilijnego powoli znikały sałatki, ryby, łazanki, barszczyk i ciasta. Ksiądz Krzysztof grał na gitarze a wszyscy śpiewali kolędy. W tej atmosferze zrobiło się bardzo rodzinnie. Następnie zostały wręczane paczki przez księdza Krzysztofa, który zastąpił Świętego Mikołaja. Każdy musiał zaśpiewać kolędę (nie ominęło to nawet pracowników) a dla niegrzecznych była wielka rózga.
Prezenty przygotowane przez firmy Bałtyk i Ziaja, za co bardzo serdecznie dziękujemy.
Wigilia w ośrodku Łapinie upłynęła szybko, w miłej rodzinnej atmosferze a każdy odjeżdżał z uśmiechem na twarzy. Cieszył się nie tylko z prezentu, lecz z ciepłej atmosfery, jaka była obecna tego dnia.